(VIDEO) SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Vučić odgovorio na napade! Pokazujete VELIKO NEPOŠTOVANJE prema Srbiji

Autor:

Vesti

08.06.2021

19:13 >> 20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić učestvovao je na Sednici saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug

Vučić odgovara na nove napade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je zatražio reč kako bi odgovorio na nove sramne napade od strane predstavnika Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Vučić je istakao da je Alkalaj govorio u ime BiH, ali da je on dobio pismo od Milorada Dodika, i naveo je da ne postoji saglasnost među predstavnicima BiH.

- Nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvene zemlje, nisam rekao ništa ni protiv bilo koga, ali predstavnici BiH i Hrvatske su to uradili. Hrvatski predstavnik je rekao da je dobro poznato ko je bio đavo. U ovom regionu je postojao jedan veliki koncentracioni logor u Jasenovcu, i mislim da svi znaju ko je bio đavo - rekao je Vučić.

Predsednik je zapitao zašto niko od Hrvata i Bošnjaka nije osuđen za zločine, iako su mnogi počinjeni tokom rata.

Hrvati Srbe nazvali đavolima

Hrvatski predstavnik je, poput Alkalaja, imao obraćanje prožeto mržnjom prema Srbima, koje je u jednom trenutku nazvao i - đavolima.

- Predsednik Vučić je istakao da tokom sukoba niko nije bio anđeo, ali ja mislim da je jasno ko je bio đavo. Današnja konačna presuda generalu Mladiću pokazuje značaj mehanizma - rekao je on.

On je odbio da prokomentariše i reči predsednika Vučića, koji je jasno rekao da su u operacijama Bljesak i Oluja počinjeni zločini nad Srbima.

- Takođe smo zabrinuti zato što Srbija ne sarađuje sa mehanizmom po pitanju izručenja Jojića i Radete.

RepublikaFoto: printscreen/RTS

Alkalaj likuje nad presudom Mladiću

Nepriznati predstavnik BiH Sven Alkalaj je danas istakao da je ponosan zbog presude generalu Ratku Mladiću.

- Mladić je poznat kao kasapin sa Balkana, i umreće u sramoti, ali pravda je pobedila, i zato je BiH danas zahvalna - rekao je Alkalaj, nepriznati predstavnik BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je pred sednicu upozorio javnost da Alkalaj neće predstavljati i Srbe u Savetu bezbednosti, već samo Federaciju BiH.

Vučić: Srbi, glave gore, Srbija nije osuđena

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.

- Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji - kazao je Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Aleksandar Vučić

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je Vučić. predsednik.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

 

 

- Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni - kazao je Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

- Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike - zaključio je Vučić.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Aleksandar Vučić

Kina očekuje da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju

Kineski predstavnik se zahvalio na izveštajima Agiusu i Bramercu, i izrazio je saučešće zbog smrti sudije Kama.

On je istakao da mehanizam nastavlja svoje napore na pronalaženju optuženih, i da Kina ceni te mere.

- Kina se nada da će mehanizam sprovesti svoje mogućnosti u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti. Mehanizam takođe mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, i mora da umanji svoje troškove - kazao je on.

Kineski predstavnik je o pitanju izručenja Jojića i Radete rekao da se nada da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju i da će naći zajedničko rešenje za te probleme

Niger i Sveti Vinsent i Grenadini pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma

Predstavnici Nigera i Svetog Vinsenta i Grenadina su, kao i gotovo svi predstavnici, pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Oni su izrazili zadovoljstvo presudom generalu Ratku Mladiću, kao i da što skorije očekuju još dve presude - Simatoviću i Stanišiću.

Francuska: Pozivamo sve da sarađuju sa Mehanizmom

- Francuska podvlači svoju posvećenost izvršavanju obaveza. Gospodine predsedavajući, dejstvo Mehanizma nije ograničena na sud, jako je bitna zaštita svedoka

Predstavnica Francuske je izrazila žaljenje što Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom, i rekla je da Francuska ostaje posvećena saradnji, pre svega po pitanju Ruande.

SAD razočarane, ponovo udar na Srbiju

Predstavnik SAD je izrazio saučešće zbog smrti sudije Kamija, kao i zadovoljstvo presudom Ratku Mladiću.

- Danas je istorijski dan, danas je osuđen Mladić. Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Stamatoviću.

On je pozvao sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom, i naglasio je njegovu važnost kako bi se postigla pravda.

RepublikaFoto: printscreen/RTS

- Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja - kazao je predstavnik SAD.

On kaže da Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom.

Meksiko pozdravio učešće predsednika Vučića 

Predstavnici Kenije i Meksika su podržali nastavak funkcionisanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Predstavnica Meksika je takođe pozdravila učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na ovoj sednici.

Oštra reakcija Rusije 

Predstavnik Rusije je sarkastično primetio entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba.

- Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda - kazao je on.

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

- Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika - kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

RepublikaFoto: Printscreen

Novi napad na Srbiju

Mladić nije uspeo da pobegne pravdi zahvaljujući upornosti Mehanizma, rekao je predstavnik Ujedinjenog kraljevstva.

- Srbija je treći put odbila da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu. Pozivamo Srbiju da ispuni to, i da sarađuju sa kancelarijom tužilaštva. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i pojačava patnju žrtava - rekao je on.

Bramerc: Pravda je izvršena

Tužilas Serž Bramerc je rekao da je "pravda" izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

- Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta - rekao je Bramerc.

On je rekao da u slučaju Stanišića i Stamatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca.

- Želim i da skrenem pažnju na veličanje ratnih zločinaca. Recimo u slučaju osude Ratka Mladića, neki tvrde da je heroj i negiraju zločine. U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj - kazao je Bramerc.

On kaže da su veličanje tzv. zločinaca poslednji akt genocida.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Serž Bramerc

On je rekao da u slučaju Stanišića i Stamatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca.

Predsedavajući sednice Saveta bezbednosti UN, predstavnik Estonije, saopštio je da je usvojena agenda sednice.

Agius napao Srbiju

Agius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma je pozdravio predsedavanje Estonije, i podsetio je da je pre nekoliko sati izrečena presuda doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću.

- Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže.

Agius je potom rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Karmel Agius

- Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba, i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i ne poštuje svoje obaveze - rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na sednici u ime Srbije, stav o svim haškim presudama. Takođe, predsednik iznosi stav u ime Srbije o zahtevu da se Mehanizmu izruče Vjerica Radeta i Petar Jojić.

Govornici je, pored predsednika Srbije Vučića, biti i sudija Karmel Agius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma, i tužilac Serž Bramerc.

Govorili su i predstavnici zemalja članica Saveta Bezbednosti: Vijetnama, Velike Britanije, Tunisa, Ruske Federacije, Kenije, Meksika, SAD, Francuske, Indije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Nigera, Kine, Irske, Norveške, Estonije, BiH, Hrvatske i Ruande.

Kako je danas istakla Ana Brnabić, Savet bezbednosti pokazao je ogromno poštovanje prema Vučiću jer su omogućili da se mimo svih protokola priključi onlajn.

- Ponosna sam jer ću u ovim teškim trenucima za našu zemlju sutra biti zajedno sa predsednikom tokom sednice Saveta bezbednosti UN. Verujem da će izlaganje predsednika biti istorijsko i da će naš narod biti ponosan - rekla je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Anna

08.06.2021 19:15

Najiskrenije se nadam da će sve proći u najboljem redu!

Anna

08.06.2021 19:16

Sve će biti u najboljem redu!

Jana

08.06.2021 19:37

Svi očekujemo da će sve proći dobro, ispratićemo izlaganje našeg predsednika i tok sednice

petra

08.06.2021 19:39

Mislim da ce pravda biti zadovoljena za Srbe.