DARKO MLADIĆ O OČEVOJ DOŽIVOTNOJ KAZNI: Očigledno je bilo važnije potvrditi presudu od istine i utvrđivanja pravnih činjenica

Autor:

Vesti

08.06.2021

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borićemo se sada za reviziju pravosnažne presude Haškog tribunala, najavio je večeras sin Ratka Mladića, Darko Mladić za Tanjug.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Darko Mladić

Kako je pojasnio sada treba analizirati presudu i videti gde postoji prostor za reviziju, šta se može da se iskoristi.

Revizija, oprezan je u očekivanjima sin generala Mladića, može teoretski da dovede do oslobađajuće presude.

- Imali smo to u praksi prema srpskim oficirima, kao što je bio Šljivančanin, što je bilo iznenađujuće tada - rekao je Mladić dodajući da je to postupak koji traje.

Darko Mladić posebno ističe da je zbog mogućnosti revizije to što presuda nije bila jednoglasna i što je sudija iz Zambije Prisca Matimba Niambe svojim protivljenjem u gotovo svim tačkama svima gurnula prst u oko.

- Biće zanimljivo pročitati njeno obrazloženje. U ovome svemu mislim da to daje nadu da postoje ljudi od ljudskog i profesionalnog integriteta bez obzira na sve nepravde koje smo doživeli - kazao je Mladić.

Rekao je da je važno da je to što je Matimba Niambe imala dovoljno integriteta i ljudske hrabrosti da bude u svim najvažnijim tačkama optužnice protiv odluke prvostepenog veća.

Jedino je, dodaje on, potvrdila tačku vezano za uzimanja članova UN za taoce.

Ukazao je da Tribunal radi na ovaj način već skoro tri decenije.

- Očigledno je bilo važnije potvrditi presudu od istine i utvrđivanja pravnih činjenica. Želeo bih da čestitam toj ženi na hrabrosti. Ko poznaje kako funkcioniše UN u Hagu zna da se radi o privilegijama koje pripadnici ničim ne bi u svojim matičnim zemljama uživali. To je zatvoreni krug koji se hrani ovakvim pričama da smo zločinci. Njima je to potrebno - objasnio je Mladić.

Rekao je da je sa majkom propratio izricanje presude u posebnoj prostoriji.

Što se oca tiče misli da je dobro i mirno podneo izricanje presude.

- Upravo idem kod njega da popričam o svemu tome. Nismo se videlo godinu i po. On se nije mnogo ni uzbudio, bio je spreman na to - kazao je Mladić. Dodao je da je dobro što niko iz publike nije bio tu da provocira kao što je ranije bio slučaj.

Na pitanje predstoji li borba i oko odluke gde će njegov otac služiti kaznu, rekao je da je to pitanje u rukama administracije Tribunala.

- Ne znam da li možemo da utičemo na to - istakao je on.

Preneo je da je ispred Tribunala okupilo više regionalnih tv ekipa, nekoliko dopisnika iz Brisela, ali da je ova presuda protekla bez prisustva velikih svetskih medija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading