BENZINSKA PUMPA OKIDAČ ZA EKSPLOZIJE!? Posle velikog požara u čačanskoj "Slobodi", život se vraća u normalu!

Autor: Republika

Vesti

06.06.2021

06:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u gradu na Moravi, nakon serije eksplozija u vojnoj kompaniji "Sloboda" koje su se dogodile u noći između četvrtka i petka, u subotu se lagano vraćala u normalu.

RepublikaFoto: Printskrin:Twitter/UrgentAlertNews

Meštani Pridvorice, naselja koje je najbliže magacinu ubojnih sredstava u kojem je došlo do požara, nakon jednodnevne evakuacije, vratili su se svojim kućama, ali su vatrogasne ekipe ovog namenskog preduzeća i dalje u pripravnosti i danonoćno dežuraju u blizini skladišta, koje je potpuno izgorelo, ali se iz njega i dalje vije beličasti dim.

Do prve detonacije došlo je u petak ujutru oko 1.30, a zatim su se ređale gotovo puna četiri sata. Sporadične eksplozije čule su se i tokom petka, poslednje dve su bile oko 20 časova, ali i oko jedan sat iza ponoći. Tri helikoptera Vojske Srbije gasila su vatru koja je još tinjala tokom čitavog dana u petak (u 50 naleta izručili su oko 110.000 litara vode), pa i u subotu u jutarnjim satima.

Na sreću, niko od šezdesetak radnika, koliko ih je bilo u trećoj smeni u trenutku u eksplozije u "Slobodi", nije povređen i na vreme su uspeli da izađu iz kruga fabrike.

Magacin, koji je potpuno izgoreo, nalazi se na oko 800 metara od ulaza u samu fabriku, izolovan je i odvojen od pogonskog dela preduzeća, tako da nijedan pogon nije oštećen, pa se očekuje da će radnici već u ponedeljak moći da se vrate na posao. Nedaleko od ovog magacina nalaze se još dva, koja, na sreću, najverovatnije zbog dobre izolovanosti, nije zahvatio požar.

KOMISIJA

KOMPANIJA "Sloboda" saopštila je da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara. Kako se navodi, formirana je komisija koja će utvrditi uzrok požara.

U neposrednoj blizini nalazi se i interna benzinska pumpa fabrike, pa će, nezvanično, jedan od tragova u istrazi oko uzroka serije eksplozija krenuti upravo odavde. Vojna istraga, kao i civilna, tek će moći da započne 24 časa od poslednje eksplozije u fabrici.

Šteta, kako je u petak naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema prvim preliminarnim podacima, kreće se između milion i po i dva miliona evra. Pretpostavlja se da je u magacinu bilo municije raznog kalibra ("Sloboda", inače, proizvodi municiju kalibra od 20 do 155 milimetara), kao i upaljači, koji aktiviraju ubojna sredstva.

Žitelji Pridvorice u subotu su nam prepričavali jednu od, kako kažu, najtežih noći koju su preživeli. Porodici Simeunović, čija kuća se nalazi u blizini magacina koji je izgoreo, bilo je najgore.

- Pomislili smo prvo da se radi o šenlučenju, jer tako je u početku delovalo, čule su se samo manje eksplozije. Onda je počelo da gruva, u jednom trenutku smo pomislili da je kuća počela da gori. Vatra je došla do pola našeg imanja - kazali su nam Simeunovići. - Uplašili smo se i onda smo se spakovali i otišli u grad, kod ćerke. Došli smo ujutru, ali pošto nije bilo bezbedno, samo smo pokupili osnovne stvari i ponovo otišli. Vratili smo se kasnije. Čuli smo još nekoliko manjih detonacija, ali sada nije tako strašno. Kod nas u dvorištu su danonoćno vatrogasci, koji ovde dežuraju.

GRAĐANI SLIKALI UBOJNA SREDSTVA

POJEDINI Čačani, ne razmišljajući o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih, tragali su po Pridvorici za delovima municije, pa i za čitavim granatama. Sve su to beležili svojim telefonima, pa čak i objavljivali na društvenim mrežama. Nadležne bezbednosne službe u gradu apelovale su na građane da to ne čine, jer time ugrožavaju bezbednost, svoju i drugih građana.

Najbliže domaćinstvo koje se nalazi na samo nekoliko desetina metara od skladišta koje je izgorelo je domaćinstvo Boričića. Na objektima u ovom domaćinstvu - kući, štali i ostalim pomoćnim objektima, do kojih, iz bezbednosnih razloga, a po savetu vatrogasnih službi, nismo mogli da dođemo, primetna su manja oštećenja, poput popucalih crepova i stakala na prozorima.

Deminerske ekipe prečešljale su veliki deo terena oko ovog i ostalih domaćinstava i imanja u Pridvorici. Pronađeno je mnoštvo ostataka od municije raznog kalibra, pa i neeksplodirana ubojna sredstva, među kojima i rakete.

Zavod za javno zdravlje u Čačku vrši redovna merenja vazduha na eventualne štetne materije posle akcidenta u "Slobodi". Merna mesta u gradu su fiksna, nalaze se na nekoliko kilometara udaljenosti od kompanije gde se desila havarija.

- Nisu evidentirane nikakve promene u odnosu na period pre ekplozija. Nije bilo ograničenja za aktivnosti na otvorenom za zdravu populaciju, osim za one koji su izrazito osetljivi. Redovno vršimo svakodonevna merenja, a sve informacije o kvalitetu vazduha građanima su dostupe na našem sajtu - rekla je dr Milka Levajac iz Zavoda za javno zdravlje, naglašavajući da su dosadašnji rezultati pokazali da nema odstupanja u koncentracijama zagađujućih materija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading