NIŠTA OD KANCELARIJE NA KiM! Španija ne menja stav o južnoj srpskoj pokrajni: NEMA PRIZNANJA NEZAVISNOSTI!

Autor:

Vesti

31.05.2021

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Španije, za Kosovo onlajn tvrdi, da Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay
Foto: Ilustracija

- Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine. U tom smislu, ponovno pokretanje dijaloga smatramo dobrom vešću. Neophodno je iskoristiti trenutak i pokušati postići prihvatljiv sporazum za obe strane i poštujući međunarodno pravo. Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kojeg u potpunosti podržavamo. S naše strane, spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo, u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana - odgovor je Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Pojedini prištinski mediji objavili su danas vest da će Španija, koja se smatra najrigidnijom zemljom EU prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia piše da je Španija već donela ovu odluku.

- Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku - navodi Demokracia izjavu "dobro obaveštenog diplomate".

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Kosovo onlajn je povodom ovih tvrdnji kontaktiralo Ministarstvo spoljnih poslova Španije koje je negiralo ovakve medijske navode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading