U SRBIJI USKORO POČINJE VAKCINACIJA "FAJZEROM" DECE STARIJE OD 12 GODINA! Branislav Tiodorović otkriva da li će biti i obavezna!

Autor: Republika

Vesti

31.05.2021

09:33

Posle "zelenog svetla" koje je Evropska agencija za lekove dala za vakcinaciju dece i adolescenata između 12 i 16 godina vakcinom "Fajzer", očekuje se da i srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) pokrene proceduru kako bi se i kod nas odobrilo "Fajzerovo" cepivo za one starije od 12.

Tanjug/AP

Ovo je za "Novosti" potvrdio prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, koji dodaje da je odobrenje Evropske agencije velika stvar.

- Ima već mesec i nešto dana kako smo očekivali ovu odluku - kaže Tiodorović. - Ona je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa.

Poznati epidemiolog napominje da su vakcine proizvođača "Fajzer" i "AstraZeneka" do sada mogle da se daju deci od 16 godina, a "Sinofarm" i "Sputnjik V" od 18:

- Znači, nama su adolescenti već pokriveni, a neki su se i vakcinisali ovih dana. Sada će moći da im se pridruže i mlađi drugari, jer to je jedini mogući način da se virus korona dotuče.

Na društvenim mrežama u Srbiji mnogi roditelji se već ne slažu sa ovim. Tiodorović na to odgovara da odobrenje "Fajzerove" vakcine ne znači da je ona obavezna:

MNOGE ZEMLJE VEĆ DALE SAGLASNOST

PRVA država koja je odobrila upotrebu vakcine za decu stariju od 12 jeste Kanada, još 5. maja. Susedna Hrvatska to je učinila u subotu, odmah posle objavljivanja odluke Evropske agencije, a japansko regulatorno telo dan pre toga.

Nemačka Stalna komisija za vakcinaciju (Stiko) još razmišlja da li će dati opštu preporuku za cepljenje sve dece ili samo one sa rizičnim bolestima.

- Odluku da li će je dete primiti ili ne roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete. Jer, pokazalo se da deca sa hroničnim oboljenjima mogu da razviju tešku kliničku sliku, pa i da dođe do fatalnog ishoda.

Pre nego što je Fajzerova vakcina "komirnati" postala prvo cepivo protiv korone za decu i mlade koje je dobilo odobrenje za upotrebu u EU, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je još 10. maja izdala hitno odobrenje za njenu upotrebu. Tako je ona u Americi u upotrebi više od tri nedelje.

 

 

 

Komentari (0)

Loading