SRBIJI JE MESTO NA EVROPSKOJ STOLICI

Autor: Tanjug

Vesti

27.11.2017

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je za Srbiju najbolja "stolica" ona za stolom u Briselu, gde će sedeti sa ostalim evropskim liderima. Što se tiče odnosa Rusije i Srbije Fabrici je rekao da bi trebalo negovati prijateljske odnose, ali da svaka država Evropske unije treba da se drži zajedničkog okvira zajednice.

RepublikaFoto: Tanjug
Sem Fabrici i Aleksandar Vučić

- Ako baš želite da to izrazite kroz "stolice", ja vidim Srbiju kako sedi na stolici za EU stolom, sa ostalim evropskim liderima i zajedno radimo svaki dan na promociji EU vrednosti i interesa - rekao je Fabrici u intervjuu za današnji "Blic".

On je dodao da ga veoma ohrabruje dinamika odnosa Srbije i EU.

- Jasna je posvećenost srpskog vođstva pridruživanju EU. Mislim da idemo u pravom smeru i u Briselu takođe vidim odlučnost da se na Srbiju gleda kao na buduću članicu - rekao je Fabrici.

Članice EU i one koje to žele da postanu moraju da postupaju u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike

Ocenjuje da su, za kratko vreme koliko je u Beogradu, poruke i osećanja koje vidi s obe strane ohrabrujuće i pozitivne i dodaje da je njegov posao da se takva pozitivna dinamika nastavi. 


Istovremeno je naglasio da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo ima obavezu da uskladi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. 

- To je obaveza i očekuje se da se do momenta priključivanja ta politika u potpunosti uskladi - napomenuo je Fabrici.


Prema njegovim rečima, Srbija je već načinila neke dobre korake, kao na primer to što je odlučila da se pridruži Helbroku, borbenoj grupi EU koju predvodi Grčka. 

- Možete razvijati odnose sa nečlanicama EU, Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom sveta, ukoliko poštujete taj zajednički okvir. To je veoma prosto i pošto je Srbija u procesu pridruživanja EU, usklađivanje politike je krajnji cilj, a odnos s drugim zemljama može da se neguje ukoliko se poštuju postavljeni okviri - rekao je Fabrici.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading