DAČIĆ OBJASNIO: Pre Ustava menjamo i Zakon o referendumu

Autor: Republika

Vesti

24.05.2021

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić objasnio je danas na javnom slušanju na temu promene Ustava da je neophodno izmeniti i Zakon o referendumu, kako bi se uskladio sa postojećim Ustavom, te dodaje da je za uspeh referenduma potrebna većina od broja izašlih građana, ali ne više od 50 odsto ukupnog broja birača.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Javnom slušanju su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora, a Dačić je ponovio proceduru za promenu Ustava i informaciju da je za 8. jun zakazao plenarnu sednicu.

Poslanici će na plenarnoj sednici odlučivati da li će prihvatiti Predlog vlade o promeni Ustava i ako bude prihvaćen Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložiće konkretne promene. Posao odbora je da napiše amandmane.

- O tim amandmanima ćemo se izjasniti, a nakon toga u roku od 60 dana trebalo bi da bude održan referendum na kojem će se izjasniti građani - rekao je Dačić.

Dačić napominje da u međuvremenu treba da se promeni Zakon o referendumu, zato što postojeći nije usklađen sa Ustavom, iako je to trebalo da se uradi godinu dana od dana donošenja Ustava.

Objasnio je da je ukinuta odredba prethodnog Ustava iz 90-tih godina po kojoj je za promenu Ustava bilo potrebno da izađe i glasa više od polovine svih birača.

Novim Ustavom je, podseća, ta odredba ukinuta, odnosno procenat izašlih nije uslov, već je potrebno samo da glasa većina izašlih.

- Zakon o referendumu još nije promenjen i u tome se kasni 14, 15 godina - upozorio je.

RepublikaFoto: Kristina Novaković

Kazao je i da se neće prekinuti sa javnim raspravama 8. juna za kada je zakazana plenarna sednica, dodajući da će to na naki način biti početak daljih rasprava o konkretnom tekstu.

- Trebalo bi da uložimo maksimalne napore da postignemo najbolje rešenje sa kojim bi bili saglasni i predstavnici vlasti, ali i predstvanici strukovnih udruženja, civlinog sektora, EU…Čekaće nas naporan rad - poručio je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, namera serije javnih slušanja je da se u postupak promene Ustava uključe svi relevantni društveni faktori, da se čuju njihovi stavovi i predlozi i da se na taj način obezbedi što je moguće veća saglasnost oko budućeg teksta Ustava.

- Mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa svima koji mogu da pomognu da dođemo do nekih rešenja, imaćemo razgovore i van Beograda, u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu - rekao je Dačić.

On je još jednom ukazao da se procedura promene Ustava Srbije odnosi na odredbe iz oblasti pravosuđa, konkretno odnosi se na način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

- To je naša obaveza koja proisitiče iz pregovaračkog procesa za pristupanje EU, ali još više naša unutrašnja potreba da dobijemo još veću zaštitu i jednakost građana pred zakonom i čvršće garancije za nezavisnost pravosuđa - istakao je Dačić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading