MINISTAR SELAKOVIĆ HITNO OPOZVAO NAŠEG AMBASADORA U POLJSKOJ! Zurovac izazvao diplomatski skandal!

Autor: Republika

Vesti

19.05.2021

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da Nikola Zurovac, ambasador Srbije u Poljskoj, bude hitno vraćen u našu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Zurovac je, kako saznaje Blic, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića.

Iako pismo samo po sebi nije problem Zurovac o svemu tome nije obavestio ministra Selakovića, a srpska diplomatija je ostala potpuno nepripremljena za očekivano negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske.

Posledica svega: otkazana je ugovorena poseta Selakovića Poljskoj.

- Zurovac je potpisao pismo dan uoči posete Selakovića Poljskoj. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo. Zbog ovoga je otkazana poseta ministra spoljnih poslova Poljskoj koja je trebalo da bude realizovana danas i sutra - navodi izvor Blica.

Selaković je naposletku doneo odluku o opozivu ambasadora Zurovca, a njegov povratak biće tema na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

Srbija se zbog ovog diplomatskog skandala našla u nezavidnoj poziciji.

S jedne strane, spoljna politika Srbije u mnogome zavisi od podrške zemalja istočnog bloka EU čiji ambasadori nisu dali podršku pismu, a koje su izrazito naklonjene ubrzanom putu Srbije ka Evropskoj uniji.

S druge strane, Srbija u poslednjih nekoliko godina radi na unapređenju položaja manjinske LGBT zajednice i, u tom smislu, na poboljšanju imidža naše zemlje u zapadnom svetu. Zato bi ostale članice EU ovaj potez srpske diplomatije mogle da ocene kao dvoličan, jer s jedne strane povlačimo ambasadora posle pisma podrške LGBT zajednici, dok s druge strane imamo premijerku koja je otvoreno gej.

Prema najnovijim izveštajima relevantnih organizacija, stanje prava LGBT populacije u Poljskoj je najgore u poređenju sa svim zemljama Evropske unije.

Da bi se ubuduće izbegle ovakve diplomatske situacije, navodi izvor "Blica", Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je diplomatsko-konzularnu mrežu da je "imperativ da sva diplomatsko-konzularna predstavništva obaveste Ministarstvo i zatraže saglasnost za eventualno pridruživanje, kosponzorisanje ili potpisivanje izjava, deklaracija, zajednikih pisama i sličnih dokumenata koja imaju eksplicitne ili implicitne" političke posledice.

Izvor "Blica" ističe da je ovakav "podsetnik" upućen iako je i sam Zurovac, prema važećim pravilima, bio u obavezi da zatraži saglasnost Ministarstva pre potpisivanja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading