(VIDEO ANKETA) PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI ĆE DA VADE "DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT"! Mahom hoće, a evo i zbog čega!

Autor: Republika

Vesti

13.05.2021

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Digitalni zeleni sertifikat odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-a 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 građani Srbije od juče da preuzimaju i preko sajta "E-uprava", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, european commision

Da bi se dobio "digitalni zeleni sertifikat" potrebno je da građani budu registrovani na portalu euprava.gov.rs.

Nakon prijave i odabira usluge "digitalni zeleni sertifikat" prikazuje se opcija Pokreni uslugu. 

Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa - izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Građane Beograda je mahom obradovala vest da je država počela da izdaje digitalne zelene sertifikate, a naročito činjenica da će do njih moći da dođu iz fotelje!

Penzioner Zdravko Vuković (67) kaže da će sigurno izvaditi "sertifikat", jer planira da putuje:

- Vakcinisan jesam, čekam rekvakcinaciju. Već sam dobio potvrdu da sam to uradio, ali moraću i digitalni sertifikat jer planiram letovanje. Nisam se još informisao kako to da uradim, ali uradiću i to - rekao je on.

Petar Lalić (66), takođe penzioner, rekao je da će sigurno koristi uslugu nabavke digitalnog sertifikata preko "e-uprave".

- Planiram na put da idem, pa ću morati da je imam - rekao je on.

Student Petar Konjević (24) rekao je da je preležao koronu, ali da o digitalnom sertifikatu ne razmišlja.

- Ja sam koronu preležao kad je imala cela moja porodica, ali kod lekara nisam išao, tako da nigde nije ni zabeleženo da sam je imao. Nisam ni razmišljao da vadim "digitalni sertifikat", ali ako zbog nečega budem morao, uradiću test na antitela pa ću ga na to i dobiti - rekao je ovaj mladić.

Učiteljica Svetlana Ilić (42)  kaže da će sigurno vaditi "sertifikat" zbog putovanja, ali da je samo delimično upoznata sa tim na koji način može da ga dobije.

Sa druge strane, službenik Dejan Milutinović (43) kaže da niti je preležao koronu, niti planira da se vakciniše, pa samim tim i ne razmišlja o "zelenom digitalnom sertifikatu".

- Cela priča oko korone i vakcinacije mi se smučila i ne želim nigde da idem iz ove Srbije dok se ne razreši sve vezano za vakcinu, o njenoj efikasnosti i svega ostalog. Pazim na svoje telo, neću u njega da ubrizgavam bilo šta dok mi neko ne da garanciju da je to apsolutno dobro - rekao je on.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading