Obeležava se dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Autor: Tanjug

Vesti

25.11.2017

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojvodina danas obeležava 99. godina prisajedinjenja te oblasti Kraljevini Srbiji, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je tom istorijskom odlukom ostvaren viševekovni san Srba.

RepublikaFoto: Promo foto
Petrovaradinska tvrđava

Tradicionalno, čelnici Novog Sada položiće danas vence na hotel Grand gde je održana velika Narodna skupština i doneta odluka da se Srem , Banat i Bačka prisajedine Kraljevini Srbiji.

- Velika Narodna skupština donela je istorijsku odluku prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji. Time je ostvaren viševekovni san Srba sa ovih prostora, time je završena jedna politička borba koja je trajala godinama, vekovima - rekao je Vučević za RTS.

On je podsetio da je Jaša Tomić pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju i objavio načela koja, kako kaže, prožimaju i današnje društvo - ravnopravnost, sloboda, napredak. 

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu kada je rekao da ovo nije samo dan za Vojvodinu i Vojvođane već dan za celu Srbiju. To je najveći uspeh Srbije u Prvom svetskom ratu - pojasnio je Vučević.

Naredne godine obeležava se 100 godina prisajedinjenja i 170 godina od osnivanja Vojvodine, a Vučević kaže da je ideja da se u Novom Sadu za taj važan jubilej podigne spomenik kralju Petru prvom Karađorđeviću, vladaru koji je doneo oslobođenje i prisajedinjenje.


U radu Skupštine koja je donela odluku o prisajedinjenju učestvovale su i žene, a Vučević kaže da je to bio raritet u to vreme u Evropi i da su mnoge Evropljanke o tome samo sanjale.

Ovim povodom predsednuk pokrajinske skupštine Ištvan Pastor kaže:

- Ako je u proteklih 99 godina Vojvodina bila motor razvoja Srbije onda mislim da na taj motor treba paziti jer tu poziciju želimo da imamo i u predstojećem periodu - rekao je Pastor.

I za Mađare 25. novembar je značajan datum, a Pastor za RTS kaže:

- Bez obzira na to što mi nacionalno pripadamo jednom jedinstvenom korpusu mađarskog naroda, mi smo lojalni i privrženi Srbiji. Sa tim osećanjem mi doživljavamo ovaj dan, mi ga ne slavimo, mi ga obeležavamo i trudimo se da od Srbije napravimo zemlju u kojoj se lepo može živeti - rekao je Pastor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading