PREDSEDNIK VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA SEĆANJA NA JASENOVAČKE ŽRTVE! Tri stvari mora da zna i zapamti SVAKI SRBIN!

Autor: Republika

Vesti

08.05.2021

08:52 >> 10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen-području Donja Gradina povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

RepublikaFoto: printskrin

Obeležavanju prisustvuju srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija...

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac.


Zvaničnici su zatim položili vence na grobnom polju "Topole".

Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.


Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Prethodno, održan je i parastos 700.000 žrtava ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, čije je najveće stratište bila upravo Donja Gradina.

 - Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, i da se ne ponovi nikad više - rekao je predsednik Srbije. Tako masovan zločin, tako zdušno ubijanje do kolevke i u kolevci, nešto je što danas deluje kao strašna priča pred spavanje, kao mašta, nešto nemoguće, a desilo se ovde u Jasenovcu. Ovde Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi. Danas ne postoji izraz koji može da pokaže razmere tog zločina - rekao je, između ostalog, u obraćanju predsednik Vučić.

- Ubiti Srbini zvanično nije bio greh, bila je to preka potreba, oni koji nisu imali pravo na naciju i veru. Ovakav zločin koliko sutra može da se dogodi bilo kom drugom i mi to moramo da sprečimo – rekao je Vučić i dodao:

Duboko smo svesni da je razum jedini odgovor na ovakvu nesreću - kazao je Vučić i dodaje:

- Mi danas imamo tri stvari koje moramo da zapamtimo. Pod jedan, mir mir i mir je najvažniji za srpski narod. Pod dva, sprski narod mora biti deo međuanrodne zajednice. Pod tri, nema sumnje da je međunarodno rpavo odavno sahranjeno, dvostruki standardi upravlaju velikim silama, sve što važi za Srbe ne važi za druge. Ne smemo da pristanemo na ćutanje, nove "Oluje" i "Jasenovci" neće se dogoditi više nikada srpskom narodu, to im poručuje jaka i dostojanstvenija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina - rekao je predsednik Srbije.

 

RepublikaFoto: printskrin

Donja Gradina

RepublikaFoto: printskrin

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, kako se navodi u saopštenju kancelarije predsednika Srbije, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Vučića je pre ovoga bio na sastanku sa načelnicima opština Kostajnica, Nevesinje, Kozarska Dubica i Drvar  u hotelu Zepter u Kozarskoj Dubici, posle koga je rekao da će Srbija pomoći ove tri opštine:

– Za nas je veoma važna kultura sećanja, ko je nema taj nema snagu u budućnosti. Mi imamo tri problema danas sa kojima se suočavamao. Prvi je da moramo da budemo deo Evrope, drugi da ne postoje moralni principi u međunarodnoj politici. Okrenućemo se našim ekonomijama i gledaćemo kako da naši ljudi žive bolje – rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je govorio i o igradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.

- Svaki Srbin, gde god živeo znaće da posdtoji centar sećanja na jasenovačke žrtve, jer bez kulture sećanja, narod ne postoji. Nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici. Oni koji su razbijali Jugoslaviju, pa Srbiju, danas su za nepromenjivost granica. Dođe vam da se nasmejete.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Lazar

08.05.2021 08:17

Strasan genocid i proterivanje Srba je ucinjen u Drugom svetskom ratu. Najviše su ispastali i stradali Srbi i zato se danas secamo bolne istorije i logora Jasenovac.

Odgovori 13 1
Neđa

08.05.2021 13:57

@Lazar - Proterivanje, ubijanje Srba i smeštanje u koncentracione logore je bilo i u Prvom svetskom ratu.

Božo

09.05.2021 10:34

@Neđa - Tačno je da su Srbi i u Prvom svetskom ratu smeštani u koncentracione logore. Svedočio je član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Pričali su mi moj deda i moja baba da su bili smešteni u koncentracioni logor u Aradu (Rumunija). Čitava sela iz Istočne Srbije i istočnog Banata su ispražnjena. U Požarevcu objavljena knjiga o hiljadama umrlih u tom logoru.

Veliborka

08.05.2021 08:25

Никада не смемо заборавити људе настрадале од стране НДХ.

Odgovori 11 1