AMERI SE TRESU ZBOG UJEDINJENJA SRBA: Politikolog detaljno analizirao sadržaj non-pejpera!

Autor:

Vesti

29.04.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike sile nastoje da osiguraju svoje interese na Balkanu i zato u javnost isplivavaju non-pejperi koji crtaju nove granice. Međutim, čeka se onaj glavni sa zaglavljem “Stejt department”, koji će pokrenuti ozbiljne rasprave, a profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić u razgovoru za Objektiv analizira kako bi mogao da izgleda taj američki non-pejper.

RepublikaFoto: Tanjug
Srđan Perišić

Njihova geopolitička konstrukcija je da Srbi žive u više država, rasuti, rasparčani. Stejt department želi da se to rasparčano stanje održi – smatra Perišić.

Non-pejper sa zaglavljem "Stejt department" je jedinstvena Bosna i Hercegovina, uveren je Perišić.

Bio sam čak na nekim sastancima gde je bio prisutan vrh Stejt departmenta, tako da znam njihove stavove, i to nije ništa novo. Oni žele da ostane ova konstrukcija Balkana, koju su oni napravili devedesetih i 2000-ih, uključujući i situaciju u Makedoniji. Očigledno je da se tome protive Srbi. Amerikanci se plaše težnje da se Srbi u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj u budućnosti ujedine jer im to ruši geopolitičku konstrukciju – objašnjava Perišić. Upravo zbog toga, ističe, američki saveznici na Balkanu nisu Srbi.

Znaju da njihov faktor na Balkanu nisu Srbi, jer smo mi po njihovoj konstrukciji rasparčani i time ne možemo biti njihov faktor. Oni će nastaviti politiku u Bosni i Hercegovini, a to je lobiranje da uđe u NATO. Cilj je da se BiH održi u sadašnjem statusu, da se očuva po svaku cenu, kako se Republika Srpska ne bi odvajala i pripojila Srbiji. To je njihov stav i oni ga neće promeniti – poručuje Perišić.

JUŽNI TIROL NA SEVERU

Što se tiče tzv. Kosova, dodaje Perišić, njihov stav je isti.

A to je priznanje tzv. Kosova od strane Beograda, ili mogu ići na za njih lakšu varijantu, a to je da Beograd ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali mora da dozvoli da Kosovo uđe u međunarodne institucije. Time oni faktički neće tražiti priznanje, ali to jeste priznanje za ceo svet ako imate stolicu u Ujedinjenim nacijama, samo što za nas to nije priznanje. Što se tiče severnog dela, Amerikanci ne bi pristali da ostane u sastavu Srbije, ali bi im bilo prihvatljivo da dobije neki izdvojeni status, da bude kao Južni Tirol u okviru nezavisnog Kosova – napominje Perišić i dodaje da bi to za Srbe na severu značilo mogućnost političkog prava kroz organizovanje sopstvenih organa vlasti, obrazovnu i kulturnu autonomiju, proporcionalnost u zapošljavanju i finansijsku autonomiju.

JUG SRBIJE

U tom maksimalističkom zahtevu stajalo bi i da tri opštine na jugu Srbije – Preševo, Medveđa i Bujanovac, takođe dobiju status Južnog Tirola, ali u okviru Srbije.

Stejt department ne bi da menja trenutno stanje i geopolitičku konstrukciju koju su pravili 20 ili 30 godina. Ipak, smatram da ne treba pristajati ni na jedan non-pejper koji se pojavljuje, a koji dolazi iz pravca Zapada. Zašto? Zato što ti non-pejperi ne rešavaju srpsko pitanje na Balkanu, na Kosovu i Metohiji, već reševaju njihove geopolitičke interese. Isto tako, treba imati na umu da su, geopolitički gledano, zapadne sile u opadanju i ne mogu ništa na Balkanu da postignu bez naše saglasnosti. Ovde su ranije mogli da postignu bilo šta, bili su na vrhuncu, ali sad ne mogu ništa jer je svet multipolaran – ocenjuje Perišić.

NIŠTA OD VELIKE ALBANIJE

Izjave o velikoj Albaniji za Stejt department su neodgovorna retorika, ali ih treba shvatiti u kontekstu političke kampanje i ne pridavati im preterani značaj. Politički lideri i stranke u regionu uglavnom su svesni da do integracije u EU neće doći promenom postojećih granica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
VOJVODJANIN

29.04.2021 09:07

Pa nije dzaba SRPSKA UZRECICA "NEDAJ BOZE DA SE SRBI SLOZE ONDA SMO NAJEBALI"!