UST: Nije bilo razrešenja u Državnom veću tužilaca

Autor: Republika

Vesti

23.04.2021

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) nalazi da medijski natpisi u kojima se navodi da je izborni član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović razrešen ličnom odlukom Zagorke Dolovac dovode deo javnosti u zabludu da je isti na bilo koji način sankcionisan ili da se na taj način opstruira postupak protiv Dragoljuba Simonovića.

RepublikaFoto: Public

Naime, prema Zakonu o Državnom veću tužilaca, izborni član Veća može biti samo oslobođen vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Veću i to odlukom samog Državnog veća tužilaca, a ne diskrecionom odlukog bilo kog člana, pa ni predsednika ovog tela, Zagorke Dolovac.

Budući da Državno veće tužilaca forimira više stalnih i povremenih radnih tela, u čijem su sastavu i izborni članovi Veća, te radne grupe za praćenje pravosudnih zakona i programa obuke, prirodno je da se određeni broj izbornih članova Veća osolobodi vršenja funkcije, radi normalnog funkcionisanja Veća.

Ovo je uobičajena praksa Veća od njegovog osnivanja, a UST naročito ukazuje da su u prethodnom sazivu Veća takođe zamenici javnih tužilaca bili oslobođeni vršenja funkcije, pa to nije dovođeno u vezu sa bilo kakvim uticajem Zagorke Dolovac na predmete u kojima su isti postupali.

UST zahteva da Poverenik za samostalnost Branko Stamenković hitno reaguje povodom medijskih natpisa kojim se insinuira da predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac diskrecionom odlukom razrešava Predraga Milovanovića i tako posredno utiče na postupke koje isti vodi.

UST takođe nalazi da je svojevrsno unižavanje svih postupajućih tužilaca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu tvrdnja da samo Predrag Milovanović može sa uspehom da vodi predmetni postupak. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading