PREDSEDNIK VUČIĆ O TOME DA LI ĆE ISPORUČITI RADETU I JOJIĆA HAGU!

Autor: Republika

Vesti

17.04.2021

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postupajući haški sudija Liju Daćun (Liu Daqun) zatražio je juče od predsednika međunarodnog suda u Hagu Karmela Ađijusa (Carmel Agius) da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila zvaničnike Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje o prijavi neizručivanja Radete i Jojića predsednik je rekao da oni rade svoj posao i obećao im da će lično da se pojavi na toj sednici Saveta bezbednosti.

- Ove ljude ne gone zbog ratnog zločina već zbog nepoštovanja suda - dodao je predsednik.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

S proleća 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Srbija je, istovremeno, izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.

To tumačenje, sud u Hagu je odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Saša

17.04.2021 13:12

Kako da poštuju nešto što ne priznaju i nešto što je stvoreno da bi tlačilo Srbe?

Ivana

17.04.2021 16:00

Neće to nikada uraditi. Hvala predsedniče Vučiću koji zaista radite na ekonomskom napretku i razvoju naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi.