DRŽAVNA POMOĆ ZA TURISTIČKE VODIČE, UGOSTITELJE I SAMOSTALNE UMETNIKE! Evo kad mogu da očekuju minimalac!

Autor: Republika

Vesti

16.04.2021

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije usvojila je izmenu uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade (za svaki mesec u visini od 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu) uplatom na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka, saopšteno je iz vlade.

Te dve minimalne zarade biće isplaćene u julu i avgustu.

Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, prenosi poslovni portal eKapija.

Pomoć nezaposlenima

Pomoć u iznosu od 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćena svim državljanima Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na jučerašnji dan.

Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga Banci Poštanska štedionica a.d. Beograd.

Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave, počev od 1. juna ove godine. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

I samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.

- Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije COVID–19, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika - navodi se na sajtu Vlade.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading