U SREDU PRESUDA MLADIĆU: Sarajevo priželjkuje doživotnu robiju!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.11.2017

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Haškom tribunalu za sredu je zakazano izricanje presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Tužilaštvo je za optuženog zatražilo doživotnu kaznu zatvora, što se poklapa sa željama Udruženja Majki Srebrenice, nekih bošnjačkih lidera i članova Saveza logoraša BiH, koji su danas otputovali u Hag, kako bi prisustvovali tom činu.

Ratko Mladić

Kako prenosi sarajevski portal Klix.ba, članovi Saveza logoraša u Hag odlaze s nadom da će Mladić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora po svim tačkama optužnice, ali strahuju da će sa izricanjem presude prestati priče o "zločinima i genocidu" za koje je optužen.

U Udruženju ističu da očekuju i da se istovremeno dokaže "odgovornost Srbije u logističkoj podršci kada je reč o vršenju genocida u BiH", rekao je.

Duraković: Najveću kaznu za Mladića

I bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, za portal Avaz.ba kaže da očekuje najveću kaznu za Mladića, ali i dokaz "spone" sa Srbijom.

- Ova presuda se direktno tiče osobe koja je bila glavna u komandovanju vojske RS, a i u njegovoj vezi sa Srbijom, s obzirom na to da je on penzioner JNA, odnosno Srbije, tako da to po prvi put pravi sponu da je Srbija direktno bila uključena na agresiju i zločine u Bosni i Hercegovini - naveo je Duraković.

Duraković je rekao da je u slučaju Radovana Karadžića reč bila o najodgovornijoj osobi u političkom smislu, kao predsedniku entiteta Republika Srpska, zatim visokim funkcionerima vojske RS, ali, ističe, "ovde se radi o najodgovornijoj osobi u sistemu vojske, a direktno je vezan za Srbiju".

I predsednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepča izjavija je da to udruženje očekuje da će Mladić dobiti doživotnu kaznu i "presudu za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama" I Subašić je, kako prenosi sarajevska N1 tv, zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja otputovala jutros u Hag radi prisustvovanja izricanju presude.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dragan Ivetić danas ispred Haškog tribunala

Advokat: Mladića svaki stres može da ubije

Advokat Ratka Mladića poručio je da nije siguran hoće li se bivši komandant Vojske Republike Srpske pojaviti u sudnici na izricanju presude za zločine i genocid u Bosni i Hercegovini.

Mladićevi advokati su uoči 22. novembra, kada je zakazano izricanje presude u Haškom tribunalu, ukazivali na zdravlje 75-godišnjeg Mladića, a advokat Dragan Ivetić izjavio je u ponedeljak za AP da im nije cilj da opstruiraju slučaj, već da nedeljama traže procenu Mladićevog stanja.

Ivetić kaže da ga je lekar upozorio da Mladiću svaki oblik stresa, koji uključuje sudski postupak, može povećati rizik da doživi moždani ili srčani udar ili da umre.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading