MINISTARKA VUJOVIĆ: U ovoj godini 253 miliona dinara za zaštićena područja!

Autor: Republika

Vesti

24.03.2021

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da Ministarstvo nastavlja sa ubrzanom realizacijom sredstava kako namenjenih unapređenju kvaliteta vazduha, tako i zaštiti prirode, ističući da su potpisani ugovori o sufinansiranju zaštićenih područja za 2021. godinu sa njihovim upravljačima, kojima je opredeljeno nešto više od 253 miliona dinara.

RepublikaFoto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Irena Vujović

Subvencije Ministarstva zaštite životne sredine se odnose na finansiranje radova i drugih troškova, na poslovima koji su definisani odredbama Zakona o zaštiti prirode.

- Priroda je naše najveće bogatstvo i ona ne može da čeka. Naša je obaveza da brinemo o zaštićenim područjima i mi tu obavezu ozbiljno shvatamo. U ovoj godini su potpisani ugovori sa 35 upravljača, na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 253 miliona dinara za brigu o ovim zonama tokom 2021. godine - rekla je ministarka Vujović.

Obezbeđenim sredstvima se, između ostalog, sufinansira uređenje prostora i održivo korišćenje prirodnih resursa, zatim izrada i sprovođenje programa i projekata uređenja prostora, razvoj seoskog i eko-turizma, organske poljoprivrede, korišćenje obnovljivih izvora energije, očuvanje i unapređenje kulturnog nasleđa i agrobiodiverziteta, a posebno uređenje i  izgradnja  pristupnih i internih saobraćajnica i parkinga, staza za šetnju, biciklističkih i drugih staza, vidikovaca, odmorišta, kao i uređenje park šuma, parkova, drvoreda i zelenih površina.

Predviđeno je, takođe, da se iz ovih sredstava sufinansira i  čuvanje, održavanje i prezentacija i promocija zaštićenih područja, zatim organizovanja obrazovnih i istraživačkih kampova, škola u prirodi, ili izgradnja i održavanje vizitorskih centara, nabavka katamarana, drugih sredstava za prevoz posetilaca i druge aktivnosti kojima je cilj unapređenje, očuvanje i briga o zaštićenim područjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading