Ministar Stefanović se sastao sa ambasadorom SAD Godfrijem i pukovnikom Šejom

Autor: Republika

Vesti

22.03.2021

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom SAD u Beogradu Entoni Godfrijem i novim izaslanikom odbrane SAD u Beogradu pukovnikom Kori Šejom.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Nebojša Stefanović i Entoni Godfri

Ministar Stefanović poželeo je dobrodošlicu novom izaslaniku odbrane i izrazio očekivanje da će mu prethodna iskustva koja je stekao na diplomatskim dužnostima na Zapadnom Balkanu poslužiti i u službovanju u narednom periodu. 

 Stefanović je upoznao sagovornike da Republika Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Ministar odbrane i ambasador Godfri naglasili su značaj saradnje u brojnim oblastima, kao što je Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, koji je obostrano važan i koristan u svim segmentima bilateralne vojne saradnje, i istakli važne rezultate koje Srbija postiže učešćem u multinacionalnim operacijama.

 
Ministar Stefanović izrazio je zabrinutost zbog učešća takozvanih kosovskih snaga bezbednosti na vežbi "DEFENDER EUROPE 21", koju organizuju NATO i vojska SAD. On je naveo da cenimo što smo u partnerskom duhu obavešteni o organizaciji i izvođenju vežbe pre nego što je počela, ali da smo duboko zabrinuti jer je učešće takozvanog Kosova u njoj u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima.
 
Ambasador Godfri istakao je da razume zabrinutost Srbije, iako dve zemlje imaju različite poglede po ovom pitanju. Ambasador je, takođe, istakao da SAD žele da nastave intenzivnu saradnju sa Vojskom Srbije i izrazio nadu da bi bilateralna vežba dve vojske mogla da se održi već tokom ove godine. 

Sagovornici su zaključili da postoji interes da se vojna saradnja dve zemlje nastavi i proširi na nove oblasti i istakli značaj bilateralnih odbrambenih konsultacija, čiji je cilj usaglašavanje strateških smernica za unapređenje saradnje u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading