OSTALI SMO I BEZ NJEGA! Korona odnela život velikog srpskog naučnika!

Autor: Republika

Vesti

20.03.2021

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je u 66. godini od posledica virusa korona preminuo prof. dr Radoslav Gaćinović. Vest o njegovoj smrti saopštio je Institut za političke studije na kome je Gaćinović radio kao naučni savetnik i bio predsednik Naučnog veća Instituta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Gaćinović se u svojoj plodnoj naučnoj karijeri bavio proučavanjem terorizma i bezbednosti, ali tema kojoj se najviše predavao bila je istorija i značaj Mlade Bosne.

Gaćinović je za ovu organizaciju bio i porodično vezan, jer je njegov predak Vladimir Gaćinović bio glavni ideolog Mlade Bosne i organizator Sarajevskog atentata.

Značaj ovog oslobodilačkog pokreta Gaćinović je opisao u knjigama “Mlada Bosna” i “Osvetnik”. Osim knjiga o Mladoj Bosni, Gaćinović je napisao i dvotomnu monografiju o stradanjima srpskg naroda u 20. veku.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Autor je i velikog broja studija o bezbednosti i terorizmu, od čega se naročito izdvajaju monografije "Terorizam u političkoj i pravnoj teoriji" i "Ugrožavanje kapaciteta bezbednosti države, Antiterorizam".

Za knjigu "Nasilje nad Srbima" dobio je 2017. godine nagradu "Pečat vremena" koju dodeljuje nedeljnik "Pečat".

Rođen je 1955. godine u mestu Meka Gruda kod Bileće, Vojnu akademiju završio je u Beogradu, magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a doktorsku disertaciju odbranio na Pravnom fakultetu u Beogradu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Božo

20.03.2021 18:27

Čuvajte se ljudi! Na poslu obavezno 2 maske i vizir. U svakoj prostoriji se zadržavaju virusi.