ŠIPTARSKI KOLJAČ ZA VAĐENJE ORGANA KRIVI MAFIJU!? Tači pokušava da ospori rad Suda za zločine na KiM i izveštaj Dika Martija

Autor: Republika

Vesti

16.03.2021

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastupnici Hašima Tačija pokušavaju da ospore Specijalizovani sud za zločine na Kosovu i Metohiji i traže da optužnica bude odbačena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

U nizu pokušaja da se ospori Specijalizovani sud za zločine na Kosovu i Metohiji, sa sedištem u Hagu, gde je Hašim Tači optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti, zlostavljanja i ubistva, odbrana bivšeg komandanta tzv. OVK tražila je da optužnica bude odbačena.

U dokumentu koji je u juče objavljen naveli su dva razloga. Prvi je da ova pravosudna institucija nije nadležna za optužbe, jer joj je mandat istekao još u avgustu 2020. godine. Drugi razlog je da se, tvrde advokati, nijedna optužba ne odnosi na Izveštaj Saveta Evrope o nehumanom postupanju sa ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, specijalnog izvestioca SE Dika Martija, zbog kojeg su specijalizovana veća i osnovana, prenose "Novosti".

Martijev dokument se, kako su naveli, "odnosi na nehumano postupanje sa ljudima i ilegalnu trgovinu organima u pritvorskim objektima u severnoj Albaniji uglavnom od leta 1999. pa nadalje, u vreme kada su srpske snage bezbednosti napustile Kosovo".

U njihovoj interpretaciji, ovi zločini su organizovani kriminal ili mafijaško razbojništvo, pre nego "ratni ili zločini protiv čovečnosti", a OVK nije bila borbena frakcija poput konvencionalne vojske, pa "nije ni bilo imenovanja glavnokomandujućeg, čija bi naređenja drugi ispunjavali".

Ipak, Tačijevi advokati koji su i tokom statusnih konferencija pitali gde su optužbe o tzv. žutoj kući u Albaniji, jednoj od lokacija iz Martijevog izveštaja, gde su organi vađeni, "zaboravili" su na nekoliko činjenica.

Najpre, da se baš u dokumentu koji je usvojio Savet Evrope, između ostalih na ruti trgovine organima, spominju dva "mučilišta" - u Cahanu i Kukešu. Ova dva mesta u Albaniji pominju se i u optužnici protiv Tačija, ali i njegovih ratnih prijatelja Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija. Marti je, takođe, jasno označio Tačija i OVK kao krivce.

Drugo, podizanju optužnica nije kraj, pa je moguće da će se u njima naći i trgovina organima. U novoj ili proširenoj, postojećoj. I na kraju, do sada je nekoliko puta rečeno da sud nastavlja mandat i da odluku o prestanku rada donosi Savet Evropske unije, a ne Priština, pa su svi podnesci o (ne)nadležnosti odbijeni.

Inače, četvorka se tereti na najmanje 98 ubistava i mučenja i kidnapovanja najmanje 407 ljudi (Srba, Roma i nelojalnih Albanaca) od marta 1998. do septembra 1999. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading