PALMER VERUJE U SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE: Istakao šta je NAJVAŽNIJE postići

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.03.2021

20:01

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je večeras da u procesu dijaloga Beograda i Prištine SAD daju snažnu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku koji je, rekao je, iskusni diplomata i za koga je uveren da će taj proces dovesti do sporazuma.

ST/V. LUKIĆ
Metju Palmer

On je to rekao u okviru uživo prenošenog razgovora na Fejsbuku američke ambasade u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li će SAD preuzeti posredstvo u dijalogu Beograda i Prištine.


- Partneri smo sa EU. I Beograd i Priština imaju aspiracije ka EU zbog čega EU posreduje. Nemam razloga da ne verujem da neće uspeti. Nije važno ko predvodi, već da se dijalog završi i da se postignu kompromisi - rekao je Palmer.

Palmer je, govoreći o ekonomskoj saradnji američke razvojne fiinansiijske korporacije DFC sa Srbijom rekao da su SAD uzbuđeni zbog potencijala te saradnje i istakao da su za razliku od 90-ih godina, kada je prvi put došao u Srbiju, odnosi dve zemlje sada drugačiji i pozitivni i da se raduje daljoj saradnji.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kazao je da će se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena baviti ekonomskom normalizacijom odnosa dve zemlje.

- U kancelariji DFC je došlo do kadrovskih promena i žao mi je zbog toga. Džon Jovanović je sjajan, ali često kada dođe do promene administracije menjaju se i ljudi. Ali kancelarija će nastaviti sa radom u Srbiji i radujemo se tome - rekao je Godfri.

Jedno od pitanja koje su pratioci na Fejsbuku postavili Palmeru bilo je i da li će se u budućnosti videti više američkih kompanija u Srbiji, na šta je on odgovorio da ima pozitivno mišljenje o radnoj snazi i mogućnostima da se ovde investira, dok je Godfri istakao da Srbija radi dobar posao i privlači sve više stranih investitora.

Jedno od pitanja bilo je i zašto SAD i EU nedovoljnim angažmanom na Zapadnom Balkanu ostavljalju prazan prostor za uticaj Rusije i Kine, na šta je Godfri odgovorio da nije ostavljen prazan prostor, da je Srbija izabrala put vojne neutralnosti, da sama donosi svoje odluke, a glavni politički cilj ostaje put u EU, u čemu je SAD podržavaju.

Kako je rekao, Kina i Rusija imaju drugačiju viziju za region.

- Mi smo ubeđeni da je članstvo u EU najbolji cilj za region, za njegovu dugoročnu stabilnost, rast i napredak - rekao je Godfri.

Sa tim stavom saglasan je i Palmer, koji je istakao da SAD nisu ostavile prazan prostor, ali da donekle da razume odakle takav utisak.

Kako je rekao, SAD jesu angažovane u regionu, iako ta angažovanost nije na istom nivou kao što je bila tokom 1990-ih, kada je Balkan bio na naslovnim stranama Njujok tajmsa, Vašinton posta, brojnih evropskih novina, a svetski lideri se bavili dešavanji na Zapanom Balkanusto, što se promenilo sa završetkom ratova.

Palmer je rekao i da bi Rusija i Kina bili prisutni na Zapadnom Balkanu svakako jer je njihov interes je da budu pristune.

- A na zemljama Zapadnom Balkanu je da prepoznaju partnere koji podržavaju njihove ciljeve. SAD i EU, nas cilj da zemlje postanu deo EU, smatramo da bi to bilo dobro za region - rekao je Palmer.

 

Komentari (1)

Loading
CRNOGORAC

29.04.2021 11:08

PALMER! ALI SRBI VERUJU DA DO TOGA NIKAD NECE DOCI!