JEZIVI TREND POSTAO POPULARAN U SRBIJI! Građani plaćaju po 100.000 evra da im LOME KOSTI iz jednog razloga

Autor:

Vesti

08.03.2021

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedinci daju na hiljade evra da bi postigli željeni izgled, a proces traje do pola godine

RepublikaFoto: pixabay.com
Popularna operacija u Srbiji

U više od desetak zemalja u svetu, oni koji imaju zdravstevni problem ili manjak samopouzdanja zbog niskog rasta odlaze na veoma bolnu operaciju produžetka nogu, u pokušaju da veštački porastu nekoliko centimetara.


Ova operacija, koja može da košta i više od 100.000 evra, izvodi se i u Srbiji, a kako Objektiv istražuje, svi oni koji sanjaju da su viši bar za pet do 10 centimetara prethodno moraju proći detaljan pregled. Nakon toga noge im se doslovce lome, a potom sledi duga fizikalna terapija, koja ih čini višim nego što im je priroda namenila.

Kako za Objektiv navodi Mario S. (31), koji se podvrgao ovoj operaciji pre dve godine, proces povećanja visine nije nimalo lak, ali uprkos svemu kroz šta je prošao, nijednom nije zažalio.

Svi u porodici su bili viši od mene, čak i moja baka. Nisam mogao da podnesem da sam najniži od svih muškaraca koje poznajem. Nosio sam uloške, patike s debelim đonom, ali i dalje nisam mogao da prebacim više od 170 centimetara. Verujte, razmišljao sam i o samoubistvu. Znao sam da mi je jedini spas da odem na ovu operaciju, po svaku cenu! Slagao sam prijatelje da sam imao saobraćajnu nesreću i da sam zadobio prelom obe noge. Dao sam 50.000 evra, od kojih sam mogao da kupim stan, i nisam pogrešio. Sad imam 172 centimetra, a uprkos tome što sam i dalje onizak, sigurniji sam u sebe – kaže naš sagovornik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Operacija je jako bolna

SAMO PREGLED KOŠTA 150 EVRA

Objektiv je pozvao klinike koje u Srbiji rade intervenciju produžetka kostiju, a kako su nam kazali, pacijenti koji odluče da na ovaj način povećaju visinu platiće mnogo manje nego što je to slučaj u svetu.

Pre operacije je neophodno uraditi detaljan pregled kandidata, a samo to kod nas košta 150 evra.

U zavisnosti od izduživanja, operacija košta između 30.000 i 60.000 evra – kazali su nam u jednoj ortopedskoj klinici u Beogradu.

STVARA SE NOVA KOST

Ortopedski hirurg prof. dr Milorad Mitković iz Niša, koji godinama vrši ovakve operacije, za Objektiv navodi da se pri zahvatu koristi poseban aparat – spoljašnji ili unutrašnji fiksator.

Najpre se na poseban način izvrši presecanje kosti, a potom se korišćenjem tog aparata postepeno, svakodnevno, vrši njeno razvlačenje do postizanja planiranog produženja. Кost, koja je živo tkivo, na mestu presecanja pokušava da, stvaranjem nove kosti, popuni pukotinu koja se stvara razvlačenjem. Ta novostvorena kost relativno brzo sazreva u pravu kost. Tajna uspeha kod produžavanja kostiju sastoji se u načinu i preciznosti njenog presecanja i načinu, brzini i metodi njenog razvlačenja – kaže dr Mitković.

PRE OPERACIJE KOD PSIHIJATRA

Naš sagovornik navodi da su njegovi najčešći pacijenti oni s visinom manjom od 150 cm.

Obično se radi o mladim ljudima, od 19 do 30 godina, s poremećajem rasta. Кandidat koji je pogodan za kozmetičko produžavanje ekstremiteta mora biti zdrav, kako fizički, tako i mentalno. Pored uobičajenih pregleda, kao pre bilo koje druge veće operacije, pacijenta mora da pregleda i psihijatar. Prema mojoj statistici, šezdeset odsto se za ovu operaciju opredeljuju muškarci, a oko četrdeset odsto žene – kaže dr Mitković.

RepublikaFoto: Tanjug/VMA
Poduhvat košta oko 100.000 evra

OPERACIJA TRAJE TRI SATA

Najveći broj pacijenata zbog povećanja visine dolazi u Niš iz SAD, Кanade, Australije, Japana, Кine, Rusije i Singapura.

I BBC je došao da nas snima. Operacije kod nas su i tri-četiri puta jeftinije nego u inostranstvu. Isti zahvat u Americi je deset puta skuplji. Posle operacije, koja na obe noge traje ukupno tri sata, pacijent može da se kreće pomoću štaka ili sedećih kolica. Proces produžavanja za povećanje visine za 5 cm traje od dva do dva i po meseca. Za to vreme pacijent se kreće pomoću pomagala. Da bi novostvorena kost sazrela, potrebno je da prođe još pet-šest meseci – kaže naš sagovornik.

Pacijent za to vreme počne da hoda bez štaka i bez ikakvih drugih pomagala. Spoljašnji fiksator se skida u ambulanti, bez anestezije, pošto je to bezbolno. Time je lečenje završeno – kaže dr Mitković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading