BALKANSEC: Američke "Zelene beretke" i srpski specijalci na vežbi

Autor: Republika

Vesti

07.03.2021

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je obnovila međunarodnu vojnu saradnju prekinutu septembra prošle godine posetom američkog generala Dejvida Tabora i tradicionalnom vežbom koju policijski SAJ i specijalci Vojske Srbije izvode sa specijalnim snagama Vojske SAD.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Ilustracija

Šesta po redu zajednička vežba specijalnih snaga počela je prvih dana marta dolaskom američkih "Zelenih beretki" u bazu Specijalne antiterorističke jedinice 13. maj kod Batajnice i trajaće mesec dana, piše Balkanska bezbednosna mreža.

 

U prvoj sedmici SAJ i "Zelene beretke" uvežbavale su sanitetsko zbrinjavanje i streljaštvo. "Beretke" pripadaju 1. bataljonu,10. grupa specijalnih snaga oružanih snaga SAD čija se baza nalazi kod Štutgarta u Nemačkoj.

Otvaranju vežbe prisustvovao je komandant evropske Komande Specijalne snaga Vojske SAD general major Dejvid Tabor. On je prema navodima Vojske Srbije tokom zvanične posete Srbiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije.

- Američke snage su usredsređene na izgradnju srpskih kapaciteta za odgovor na pretnje uključujući potencijalne napore islamskih militanata da se prebace sa Bliskog istoka u Evropu preko Srbije - rekao je Tabor za armijski list "Stars end strajps".

Tako je nekoliko dana pre roka prekinut 6-mesečni moratorijum na aktivnosti međunarodne vojne saradnje sa partnerima. Vlada Srbije tu odluku 9. septembra prošle godine obrazložila pritiskom sa Zapada zbog planiranog učešća Vojske Srbije na vežbi Slovensko bratstvo 2020 u Belorusiji.

Iz ugla moratorijuma ostaje nejasno kako je vežba dogovarana sa američkim snagama jer svakoj značajnoj aktivnosti prethode dogovori u vidu razmene zvaničnih dokumenata i usaglašavanje planova.

Vežba pod nazivom Združeni kombinovani trening razmene (Joint Combined Exchange Excercise - JCET) održava se u Srbiji od 2016. Saradnja je uzlaznog karaktera. Američki vojni specijalci prvo su vežbali samo sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a Srbije, a od pre dve godine učestvuju i specijalne jedinice Vojske Srbije.

Prva vežba održana je u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije od 23. novembra do 11. decembra 2016. godine, a vest je objavljena na sajtu Američke ambasade 23. januara 2017. godine. Tada uz srpske policijske specijalce vežbale „Mornaričke foke“, a glavne teme bile su bliska borba i korišćenje različitih vrsta naoružanja.

RepublikaFoto: ST/Đ.KOJADINOVIĆ

Druga vežba održana je 2017. godine, u bazi 13. maj, ali i na policijskom poligonu Mitrovo polje na planini Goč. Sa srpskim policijskim i američkim vojnim specijalcima, ovog puta tu su bile „Zelene beretke“, tada su vežbali i pripadnici specijalne jedinice Slovenačke policije.

Vežba je bilo veoma sadržajna, jer se uvežbavala i borba u ruralnim uslovima, kao i gađanje iz snajperske puške pod uglom na planinskom terensa jednom novom veštinom gađanje pod visokim uglom u planinskim uslovima.

Specifičnost ove vežbe bila je i što je u vreme njenog odigravanja Srbiju posetio uticajni američki republikanski senator Džon Mekejn, koji je pored susreta sa najvišim srpskim zvaničnicima obišao specijalce u Batajnici, u pratnji tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Združene vežbe su prerasle u tradiciju i visok nivo saradnje ogledao se što su svake godine uvežbavane sve složenije aktivnosti.

Na vežbi u martu 2018. godine novina je bila bliska borba u stvarnoj urbanoj sredini, na lokaciji nekog napuštenog naselja u Srbiji (lokacija nije saopštena, objavljene su fotografije).

Iako u spoljnopolitičkim odnosima dve zemlje uvek postoje trzavice, specijalne jedinice i dalje produbljuju saradnju. Tako je 2019. godine na Združenoj kombinovanoj vežbi učestvovala i Vojska Srbije, uz SAJ i američke „Mornaričke foke“. Vojska je poslala pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Peta po redu vežba trajala je tri sedmice i održana je neposredno pred proglašenje vanredne situacije u Srbiji zbog pandemije konoravirusa. Dan visokih zvanica održan je 28. februara 2020. godine. Tokom vežbe u poseti Srbiji boravio je tadašnji komandante evropske Komande Specijalnih snaga SAD general major Kirk Smit.

Pored posete američkog generala, vežba je pokazala da srpski i američki specijalci imaju odličnu saradnju, jer je Vojske Srbija pored „Kobri“ u vežbu uključila i protivteroristički bataljon „Sokolovi“. Timovi specijalnih snaga, kao osnovne jedinice za ovakve akcije bili su mešoviti, što se u tom svetu smatra za visok nivo povezanosti i međusobnog poverenja.

Vojske Srbije ima veoma razvijenu međunarodnu vojnu saradnju u oblasti specijalnih jedinica. Najčešće se vežba sa Grčkom i drugim susednim zemljama, a poslednje tri godine i sa Vojskom SAD.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading