HRVATI STVARNO NEMAJU MERU! U Vukovaru razbijaju table sa ćirilicom, A TRAŽE DA HRVATSKI BUDE SLUŽBENI JEZIK U VOJVODINI!

Autor: Republika

Vesti

06.03.2021

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić uputila zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da hrvatski bude u službenoj upotrebi

RepublikaFoto: Tanjug

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasna Vojnić zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u gradu Somboru, opštinama Apatin i Bač, kao i na području cele autonomne pokrajine Vojvodine.

Ona je taj zatev uputila predsedniku Aleksandru Vučiću na osnovu, kako navodi, presedana koji je napravljen sa uvođenjem “bunjevačkog jezika” u gradu Subotici, saopštilo je Hrvatsko nacionalno veće.

Ona je precizirala da je reč o Somboru u kojem živi 8,39 odsto Hrvata, kao i opšinama Apatin i Bač u kojima živi 10,42, odnosno 8,39 odsto Hrvata, kao i o celoj Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Kako je se navodi, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu gde god postoji mogućnost primene istih “afirmativnih mera” i principa pozitivne diskriminacije.

Zahtev je, osim predsedniku Srbije, upućen i Gradu Somboru i opštinama Apatin i Bač.

Jasna Vojnić se drznula da pošalje ovaj zahtev uprkos tome što je u Vukovaru i dan danas razbijaju table na ćiriličnom pismu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading