DECU JASENOVCA PONOVO UBIJAJU! Na spomenicima polepljena obaveštenja da će kosti sahranjenih biti povađene, A GROBNA MESTA PRODATA!

Autor: D. Petrović - T. Bujišić

Vesti

06.03.2021

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grobovi Srba koji su stradali u najgorim mukama u Jasenovcu, a sahranjeni u Pakracu, biće prekopani.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ/printscreen/Facebook
Hrvati na spomenicima lepili obaveštenje da će prekopavati grobove

Zvuči maltene neverovatno, ali od hrvatskih ekstremista koji pokušavaju da zatru svaki trag najstrašnijih zločina koje su počinili njihovi sunarodnici ništa ne iznenađuje. Kosti žrtava biće bez trunke pijeteta iskopane iz zemlje, a grobno mesto ponovo prodato.

RADNIK POTVRDIO

Preduzeće "Komunalac" iz Pakraca, koje upravlja tamošnjim grobljem, nalepilo je sramno obaveštenje na grobu Srba ubijenih 1942. u zloglasnom logoru Jasenovac. Kako su naveli, to grobno mesto smatra se napuštenim jer deset godina niko nije platio nadoknadu.

Obaveštenje je, očigledno nimalo slučajno, zalepljeno preko godišta stradale dece da se ne bi videlo koliko su imala godina kada su krvnički ubijena u Jasenovcu. U toj grobnici, inače, sahranjena je cela porodica, odnosno muž, žena i četvoro dece, svi stradali od ustaške ruke.

Prekopana i kninska groblja

Ovo nije prvi put da se Hrvati obračunavaju sa mrtvim Srbima. Podsećamo, pre četiri godine javnost je bila šokirana saznanjem da su prekopana srpska groblja u Kninu, a kosti su ili potrpane u zajedničku grobnicu ili spaljene. Tom prilikom uništeno je na stotine srpskih grobova, a imena preminulih Srba izbrisana su iz registra, kao da nikada nisu bili sahranjena na tim grobnim mestima.

Pozvali smo "Komunalac" iz Pakraca i predstavili se kao zainteresovani za grobno mesto. Radnik koji se javio na telefon nedvosmisleno je potvrdio da je akcija prekopavanje groblja sa srpskim žrtvama aktuelna.

- Ja lično ne radim na tome. Ukoliko želite grobno mesto, pozovite sutra moju koleginicu Sonju Štilac - potvrdio nam je da Srbima ni mrtvima ne daju mira.

Kako je za Srpski telegraf ocenio predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, ovakav potez pakračkog "Komunalca" je skandalozan.

- Ovim potezom se najdublje vređaju žrtve koje su na tom mestu sahranjene, vređaju se i sve žrtve ustaških zločina u NDH i njihovi potomci. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da ni današnja država Hrvatska ne poštuje srpske žrtve genocida iz vremena NDH. Očigledno je da se Hrvatska nije suočila s ustaškom prošlošću - rekao je ogorčeno Linta.

BEZ ODGOVORA

Na pitanja koja smo poslali gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević (članica HDZ) i načelniku odeljenja za opšte poslove u ovom gradu Tomislavu Petraču (Hrvatska seljačka stranka) odgovore nismo dobili.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading