KURTI O VELIKOJ ALBANIJI: Neizvodljivo dokle god Srpska lista ima ovoliko mesta u parlamentu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.03.2021

18:56

Ne mogu učiniti dijalog sa Srbijom prvim prioritetom nove vlade, rekao je danas predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i dodao da dokle god Srpska lista ima 10 mesta u parlamentu, Priština neće moći da promeni ustav kako bi se tzv. Kosovo "ujedinilo jednog dana sa Albanijom".

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kurti je danas, prilikom posete Ðirokastru u okviru predizborne kampanje svoje partije u Albaniji za izbore u toj zemlji, zakazane za 25. april, na pitanje dopisnika portala Kosovo onlajn, da li se nakon sastanka sa Lajčakom promenio njegov stav u vezi sa dijalogom sa Beogradom, jer je u predizbornoj kampanji govorio da to neće biti prioritet za njega ako pobedi, odgovorio da je u javnom mnjenju značaj ovog dijaloga na šestom ili sedmom mestu i da on "pravi konsenzus da ga dovede na četvrto mesto, ali da ga ne može učiniti prvim prioritetom, jer se to ne sviđa građanima, a on njima odgovara".

- Moj stav se nije promenio ni posle sastanka sa Lajčakom, pa su tako prva dva prioriteta i dalje zapošljavanje i pravda. Prioritet je i pandemija, a nakon toga bi mogao biti dijalog sa Srbijom, koji bi inače trebalo da bude dobro pripremljen i principijelan. U dosadašnjem dijalogu Kosovo je bilo mnogo više tema nego faktor. U našoj vladi, u dijalogu sa Srbijom, Kosovo postaje faktor - rekao je Kurti.

O tome kakvo bi po njemu raspoloženje građana Albanije bilo po pitanju referenduma o ujedinjenju sa Kosovom, Kurti kaže da na Kosovu i Metohiji nedostaje zakon o referendumima.

On je, pored ostalog, rekao da ne žele ujedinjenje, referendum ili promenu ustava na štetu nekoga drugog, ali da to žele "radi njihovih interesa na miran i demokratski način, nikako sa sukobima".

Komentari (0)

Loading