U OVOM GRADU LOŠA SITUACIJA SA KORONOM: Pregleda se 80 dece dnevno!

Autor: Republika.rs

Vesti

03.03.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U respiratornom centru Doma zdravlja u Kragujevcu se od početka sedmice obavi 600 do 700 pregleda pacijenata dnevno, što je duplo više u odnosu na pre desetak dana rečeno je u toj zdravstvenoj ustanovi, prenose agencije .

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Pregleda se 80 dece dnevno, većinu čine srednjoškolci, ali ima i mlađih uzrasta - rekla je danas portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović.


Većinu pacijenata koji dolaze su osobe od 30 do 50 godina starosti, a beleži se i porast broja dece koja se javljaju zbog simptoma infekcije korona virusom.

Zbog većeg broja pregleda, u respiratornom centru je od ponedeljka povećan broj ekipa za preglede, sa šest na po devet u obe smene, piše Espreso.

Petrović je ocenila da, prema broju prvih pregleda, situacija podseća na onu iz novembra prošle godine.

Novi slučajevi su, kako je kazala, uglavnom ljudi koji su imali veći broj kontakata i ne poštuju epidemiološke mere, a ima i onih koji su se opustili posle prve doze vakcine.

Petrović je navela da su zabeležena dva slučaja novog zaražavanja osoba koje su već bile pozitivne, jedna u novembru, a druga u decembru. Jedna od njih je ranije imala asimptomatsku infekciju, a druga se i sada javila sa istim simptomima, temperaturom i opštom slabošću.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Predrag Delić je rekao da su takvi slučajevi očekivani.

Prema njegovim rečima, struka kaže da antitela razvijena posle preležane infekcije korona virusa traju do tri meseca, ali kod nekih osoba mogu i ranije da se izgube.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading