Stručnjak otkriva: Ko će izdavati KOVID PASOŠE i da li će nam podaci biti zaštićeni

Autor: Republika.rs

Vesti

02.03.2021

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija će tokom marta meseca predstaviti predlog za digitalne "anti-kovid pasoše", koji bi mogli da budu jedan od uslova za slobodno putovanje širom Evropske unije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

IBM-ov stručnjak za blokčejn tehnologiju Marko Vukolić za RTS je objasnio kako bi novi pasoši funkcionisali i kako bi njima bila zagarantovana privatnost podataka.


- Blokčejn tehnologija služi da zaštiti privatnost korisnika i koristila bi se za razmenu javnih ključeva onih koji potpisuju zdravstveno stanje korisnika - navodi Vukolić.

Primera radi, ukoliko se neko vakciniše ili uradi PCR test, laboratorija ili bolnica izdaju taj potpis. Ništa od podataka se ne bi čuvalo u blokčejn bazama podataka, već samo javni ključ zdravstvene ustanove koja je potpisala zdravstveni sertifikat.

- Samim tim što se ti ključevi nalaze na blokčejnu kao decentralizovanoj mreži omogućava drugim zvaničnim organizacijama koje žele da provere vaše zdravstveno stanje, poput granične policije ili avio-kompanija, da pristupe blokčejnu, dobiju javni ključ i provere potpis - objašnjava Vukolić.

Privatni zdravstveni podaci sve vreme ostaju kod korisnika, bilo na telefonu, kompjuteru ili fizičkim papirima.

Prema njegovim rečima, apsolutno nijedan privatni podatak se ne bi nalazio na blokčejnu.

- Dok smo dizajnirali sistem pošli smo od nas samih i da li bismo želeli da naši podaci budu dostupni svima. Naravno da ne. Zato smo od početka krenuli da pravimo sistem koji bi u punoj meri poštovao privatnost korisnika - ističe Vukolić.

Ovakva tehnologija donosi to da se proveri autentičnost zdravstvenih potvrda, poput PCR testa ili potvrde o vakcinaciji koje bi u izvornom papirnom obliku mogle da se falsifikuju, ali i da se zaštiti privatnost korisnika u trenutku kada se ta potvrda pokazuje.

Osim toga, kada pokazujete papir na njemu pored toga da ste se uspešno vakcinisali ili imate negativan PCR test takođe stoje i drugi podaci, a sa ovom tehnologijom mogu da se zaštite određeni delovi zdravstvenog sertifikata i da se napravi selekcija koji podaci će biti javni, a koji ne.

Legitimno pitanje je da li kovid pasoši mogu da dovedu do diskriminacije i isključivanja čitavih grupa ljudi iz društvenih događanja, jer, primera radi, mladi ne mogu da budu vakcinisani, kao i neke druge grupe.

Sama tehnologija ne pravi razliku među korisnicima i ona može da služi i da se potvrdi vakcinacija, za grupe koje smeju da je prime, ali i da pokaže rezultate PCR ili antigenskih testova koje te grupe mogu da obave.

- Da li će to biti dovoljno za putovanje na more ili odmor ne zavisi od tehnologije, već od pravila država u koje želite da putujete - dodaje Vukolić.

Što se tehničkog dela tiče, on kaže da je sve već spremno da se odmah počne sa korišćenjem "zelenih pasoša“.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading