(VIDEO) VUČIĆ SA ČLANOVIMA PREDSEDNIŠTVA BiH: Ovo nije samo uručivanje vakcina, već mnogo više!

Autor: Republika

Vesti

02.03.2021

10:14 >> 10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle sastanka Aleksandra Vučića sa sva tri člana BiH predsedništva, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, oni se obraćaju javnosti...

RepublikaFoto: Printscreen/TV Pink
Aleksandar Vučić

- Nisam došao da posebno govorim o vakcinama. Obezbedili smo 10.000 Astrazeneka vakcina. Iz evropskih programa dobijaćemo AstraZeneku kao najčešću vakcinu. Srećan sam ako ćemo time da spasemo 5, 10 ili 20 života, to je važna i velika stvar. Zamolio sam da napravimo veliki samit BiH i Srbije u Beogradu, najveći koji smo ikada napravili, da to bude samit poverenja i saranje - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka.

- Vidim da neki imaju primedbe, koju god hoćete vakcinu naručite od ovih koje imamo. Koju god da tražite mi ćemo vam dati. 

- Hajde da probamo da svi govorimo u jedan glas prema Briselu i prema svetu, kada zajednički možemo da ukažemo na probleme. Lako je da nas kritikuju, ali mi od njih još nijednu vakcinu nismo dobili - rekao je Vučić. 

- Na vlastima BiH je da odluče kako će ove vakcine iskoristiti. Ja sam srećan koliko god života spasimo. Koje god vakcine budu želeli građani BiH mi ćemo im dostaviti. Srbija će uskoro imati vakcine čak 5 proizvođača - rekao je predsednik Srbije.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Milorad Dodik

Milorad Dodik je tokom obraćanja potvrdio da je prihvaćen predlog predsednika Srbije da se za dva tri meseca u Beogradu organizuje forum između Srbije i BiH.

- Jedna od najboljih innicijativa dolazi od Vučić da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi smo došli do rešenja koja će poboljšati saradnu BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržistu Srbije - rekao je Dodik.

Ukazao je da robna razmena može da bude mnogo veća između dveju država i da će takav forum doprineti tome.

Dodik je zahvalio Vučiću na donaciji vakcina za potrebe Federacije BiH i dodao da to velika stvar s obzirom na to da je te vakcine Srbija mogla da upotrebi za svoje građane.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Željko Komšić

Posle sastanka obratio se i Željko Komšić, koji je zahvalio Srbiji i njenom predsedniku na solidarnosti.

- Ovo je veliki korak za jačanje odnosa

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Šefik Džaferović

A onda se obratio i Šefik Džaferović.

- Moramo započeti dijalog, zasnovan na međusobnom poštavanju. Zbog toga sam danas podržao predlog Aleksandra Vučića a to je ekonomski forum između Srbije i BiH koji bi bi održan u Beogradu. Zašto da ne? Svi treba da sarađujemo u želji da građani bolje žive. Dolazak Vučića na aerodrom nije samo uručivanje vakcine, to je za mene mnogo više - rekao je Džaferović.

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija uradila posao EU u dostavljanju vakcina, Vučić kaže da je Srbija to uradila kao komšija i prijatelj.

- Ne pada mi na pamet da radim posao EU, mi se ponašamo normalno, kao komšije i prijatelji, tražimo samo zahvalnost. Zamilsite tu dozu bezobrazluka, kada EU daje vakcine to je solidarnost, a kada vi uradite isto tako ili više, to je bezobrazluk. Da li smo dobili neku vakcinu iz Evrope, nismo - rekao je Vučić.

On je rekao da niko nije kasnio na sastanak, već je on došao ranije.

Vučić o vanrednom stanju i novoj kovid bolnici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne misli da smo blizu vanrednog stanja.

- Dobio sam podatke jutros u 8 ali to nije reprezentativan uzorak. Zamoliću Vladu Srbije da izgradimo još jednu kovid bolnicu u okolini Novog Sada. Nešto sporije brojke rastu nego u novembru i decembru. Verujem da ćemo u petak dolaskom novih 500.000 vakcina te probleme moći da suzbijamo, ali moramo da budemo disciplonovaniji - rekao je Vučić.

- Što se tiče primedbi, evo rekao sam da traže koju hoće. Astra Zeneka je odlična vakcina, nije problem ona. Žele da govore o nekim lošim namerama Srbije. Kakve namere imamo u Sarajevu - rekao je Vučić, govoreći i o izjavi Bisere Turković da "ova vakcina nije kvalitetna".

On je rekao da niko nije kasnio na sastanak, već je on došao ranije.

Dodik je rekao da je izjava Bisere Turković bila glupa i da je poznata po tome u poslednje vreme i dodao:

- Slažem se sa Vučićem oko pitanja EU, u svakom slučaju ne treba sprečavati druge ljude da koriste te vakcine. Republika Srpska je koristila podršku Srbije i vakcinisali smo 3.500 ljudi. Ovo je jedan od najvažnijih pitanja o solidarnosti - rekao je Dodik.

- Jedan život da spase, ja mogu da kažem da je život  moje majke spasila vakcina. Ona je žena starija, bolesna, opstrukcija pluća... Zato je važno da se ljudi vakcinišu. Kažete ne valjaju ove! Kažite koje hoćete - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Boris

02.03.2021 10:47

Ideja o još boljoj saradnji Srbije i BiH je svakako odlična jer region mora da sarđuje zbog ekonomije ali i građana.

Klara T

02.03.2021 10:48

Ovo je bratski gest na koji svi treba da budemo ponosni !

lak

02.03.2021 10:49

Svaka cast Srbiji na pomoc ljudima BiH.

Lovre

02.03.2021 11:04

Veoma su nam važni odnosi u regionu i šire.