DOKTOR PREDRAG KON IZRIČIT! Ako ne uvedemo VANREDNO STANJE, ima da puknemo KAO ZVEČKE!

Autor: Republika

Vesti

02.03.2021

09:26

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa rekao je da su daleko oštrije mere tražene za prošli vikend da bi se jednostavno shvatila situacija i da bi se prekinuo lanac transmisije. On je rekao da nema alternative za vanredno stanje i policijski čas.

Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- To je mera koja štiti živote i to je ono što mora javno da se kaže - rekao je dr Kon:

- Predlog jeste da moraju da se zabrane kontakti koji su zaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka, pa će tek tada biti jasno kako je kad pukne zdravstveni sistem. Mi nemamo šta drugo da prelažemo. Mi smo deo države i imamo obavezu da dalje radimo. Potpuno je jasno kakav je naš stav. Ako ne bude prihvaćeno uvođenje policijskog časa, nastavićemo da radimo u takvim okolnostima. Mora da se shvati da ovo vuše nije nikakva igra, da se šeta. Dok je neko u crvenoj zoni i jednostavno ne može više, ne može više, to treba naglasitri. Mora da se zaustavi. I jedini način da se zaustavi je da predložimo ono što smo predložili.

Napomenuo je da imamo dokazano prisustvo britanskog soja, i istakao da je interenstno da ne želimo da slušamo šta se dešava u drugim zemljama a to je da on ima daleko jači potencijal.

- On će daleko jače i brže i da se prenosi. Očekujem da će uskoro to da se pokaže. On još ne dominira ali će biti. Mi ne možemo više da sedimo skrštenih ruku. Juče smo tražili isto što i prošlog vikenda, Da se produži sedam dana. Kada se vikednom ograniči vreme stvaraju se gužve što je kontraporduktivne. Sve mere koje su bile sa kraćivanjem radnog vremena dovele su do ilegalnog okupljanja, kao što vidimo. Ispada da ništa drugo ne može osim vanrednog stanja - kazao je dr Kon i dodao:

- Kada samo tražili tu zabranu bilo je protivustavno tako da to automatski podrazumeva vanredno stanje. Ono što tražimo na kraju ispadne da to podrazumeva vanredno stanje i policijski čas.  Policijski čas može da bude neprekidan i vremenski ograničan. O tome nije bilo rečei. Vrlo je tačna odluka da li će biti vanredno stanje. Ne može grupa od 10 lekara da odlučuje o vanrednom stanju., Mi smo predočili šta je neophodno. Ova situacija nije naivna. Nama je ugrožena vakcinacija. Isti ti ljudi koji su bili u crvenoj zoni sada rade na vakcinaciji. iscrpljenost je izvan svih granica. Ne može to više da se toleriše.

Brojke sadašnje su posledica zimovanja, kako je rekao na koje su upozoravali još u decembru.

- Mi smo upozoravali sve vreme. Što se tiče skijališta moram da kažem mi smo pred zimski raspust u decembru rekli da oni ne treba da imaju veću popunjenost od 30 odsto. To nije ispunjeno. Mi smo to pomenuli. Sve smo to jednostavno naglašavali ali očekigledno da ta lična odgovornost za koju se stalno pozivamo ne vredi i u takvoj situaciji se čovek oseća frustrirano. I inepskcija koja se satire na terenu ne mogu da rade svoj posao. Ne razume se da je ovo smrtna bolest. Niko ne razime kada se kaže da je virus u cikrulaciji - rekao je on.

 

 

Komentari (0)

Loading