POBEDA! PREDSEDNIK VUČIĆ PODRŽAO NAŠU INICIJATIVU: Srbija će štampati udžbenik iz istorije!

Autor:

Vesti

01.03.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Višedecenijska nepravda konačno će biti ispravljena: posle inicijative Srpskog telegrafa, koju su podržali najviđeniji Srbi i akademici, iza udžbenika iz istorije konačno će stati država Srbija. Na ovaj način biće ukinuta dosadašnja praksa da osnovci i srednjoškolci o najvećim stratištima našeg naroda, kao što je bio Jasenovac, uče iz tek nekoliko pasusa.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Tačku na istorijsku nepravdu stavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Izneću predlog Vladi, veliku stvar, a to je da od sada država pravi udžbenike iz istorije, srpskog jezika i geografije. Neće nam više Jasenovac biti samo 10 minuta jednog školskog časa. Bitno je da o temama, kao što je Jasenovac, piše neko ko je iz Srbije, a ne sa strane.

Naglasio je da zna da će zbog ovoga biti napadan od skoro svih ambasadora i monopolista na tržištu udžbenika.

- Da Jasenovac bude deset minuta jednog časa, to okačite mačku o rep, to ne može. E sad će država da izdaje udžbenike, nadam se da će me poslušati Vlada, a oni neka se žale EU, Ujedinjenim nacijama ili kome god hoće - kazao je Vučić.

RepublikaFoto: printscreen

Svetao primer knjiga profesora Vajagića

Da nisu svi udžbenici isti, govori i primer profesora Predraga Vajagića, autora udžbenika za istoriju za osmi razred osnovne škole, gde je Jasenovac zastupljen na tri strane.

Predrag je, inače, potomak čuvene braće Vajagić, koja su zajedno sa ocem došla iz Amerike da se bore na srpskoj strani u Prvom svetskom ratu. Devetorica braće i njihov otac Risto napustili su porodicu u rudarskom gradu Geri u Indijani i doprineli pobedi na Solunskom frontu. Tek nedavno su, međutim, imena Luke, Rista, Mihajla, Marka, Sima, Sima Vajkana, Jova, Ðura i Stevana, kao i oca Rista, upisana u Srpsku enciklopediju, čime je ispravljena nepravda prema zaboravljenim herojima Velikog rata.

Podsećamo, naš list je prvi pisao da je u udžbenicima za istoriju, koje koristi 90 odsto đaka, nedovoljno opisano stradanje Srba u Jasenovcu i ostalim ustaškim logorima u NDH tokom Drugog svetskog rata. Naša saznanja potvrdili su i profesori istorije iz više škola i gimnazija, koji su rekli da je sramno da deca ne znaju ništa o krvavim ustaškim zločinima i više stotina hiljada srpskih žrtava koje su stradale na najokrutniji način od ustaških koljača.

Našu inicijativu su podržali akademici Matija Bećković i Vasilje Krestić, brojne viđene ličnosti od istoričara do pesnika, kao što je Ljubivoje Ršumović, te pisac i scenarista Milovan Vitezović. Na našu adresu stigla su i brojna pisma naših čitalaca u znak podrške našoj inicijativi. Tako nam je, između ostalih, pisao čitalac Radomir Milosavljević, koji je opširno objasnio zašto je važno da đaci u Srbiji uče više o nacionalnoj istoriji. On je podsetio da, recimo, učenici u Americi uglavnom uče nacionalnu istoriju, dok je svetska zastupljena u manjem obimu. Milosavljević smatra da bi ovaj princip trebalo da se poštuje i u Srbiji.

REAKCIJE:

RepublikaFoto: Tanjug

Slavenko Terzić, akademik

Podržavam ideju jednog udžbenika iz istorije koji treba da bude napisan na naučno proverenim činjenicama i na osnovu najnovijih dostignuća istorijske nauke

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Vladimir Dimitrijević, profesor

Neophodno je da udžbenici iz ključnih predmeta koji utiču na formiranje nacionalnog identiteta, kao što su srpski jezik i istorija, budu napisani od najvećih stručnjaka iz tih oblasti. Ovi udžbenici moraju biti dostupni našem narodu gde god se on nalazi i ima pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku

RepublikaFoto: Tanjug

Živorad Ajdačić, predsednik kulturno-prosvetne zajednice Beograda

Smatram da je godinama pravljen zločin prema udžbenicima i školskom obrazovanju, a neko za to mora da odgovara. Ne znam zašto se to radi i čega se mi to stidimo kada je naša istorija u pitanju. Nedopustivo je da strani izdavači pišu udžbenike iz istorije, mora konačno da se napravi rez, da se ukine praksa da svako kome padne napamet može da izdaje udžbenike i da se stvari konačno postave na svoje mesto

RepublikaFoto: Tanjug

Savo Štrbac, Veritas

Definitivno treba mnogi više pažnje posvetiti Jasenovcu i uopšte stradanju Srba, koji su prošli golgotu u 20. veku. Mi dugujemo žrtvama da popišemo njihova imena, koja moraju da se nađu u muzejima i knjigama. Poslednjih dana u Veritasu preplavljeni smo pozivima potomaka žrtava koji zovu da provere da li se njihovi bližnji, koji su stradali u Jasenovcu i drugim NDH logorima, nalaze na spiskovima žrtava

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Lovre

01.03.2021 09:14

Sve prave inicijative uvek uspevaju.

Saša

01.03.2021 10:16

Svaka čast!

Trajk

01.03.2021 10:23

Tako i treba predsednice, odlicna odluka, da se kaze prava istina o stradnju naseg naroda, koji svi kriju i ne zele da iznose.

Tina

01.03.2021 10:48

Tako je trebalo još kada da bude, ali nikada nije kasno da se isprave propusti.