NEMA VIŠE RADA U NEMAČKOJ!? Nemci hoće da zabrane dovođenje radnika iz Srbije i sa Balkana!

Autor: Republika

Vesti

16.02.2021

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog nemačke desničarske ekstremističke stranke AFD da se ukine Pravilo za Zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage u Nemačku izazvao je otpor svih ostalih poslaničkih frakcija u Bundestagu, koje su jednoglasno najavile da će predlog odbaciti.

RepublikaFoto: pixabay.com

AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti nemački radnici, kao i da se prekine praksa da, kako tvrde, loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u nemačkoj privredi, pišu Nezavisne novine.

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, rekao je da je predlog AFD-a mešavina nepoznavanja ekonomije i netrpeljivosti prema strancima.

Tipično za vas, u vaš predlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnošću - rekao je on i podsetio na istraživanja nezavisnih instituta koji su ocenili da pravilo ne ugrožava domaću snagu, pomaže nemačkoj ekonomiji, ne dovodi do smanjenja plata i ne opterećuje socijalni sistem Nemačke.

Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica - rekao je on.

Johanes Fogel iz nemačkih Liberala istakao je da je ovaj predlog raskrinkao lažnu zabrinutost AFD-a za više reda u oblasti useljavanja, kako bi pokušali oteti koji glas od glasača s političkog centra.

Maske su danas pale jer crno na belo se ovde pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist nemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći - rekao je Fogel.

Maks Štraubiger, poslanik bavarskog CSU-a, rekao je da je predlog AFD-a besmislen pošto on nije usvojen jer su to tražili balkanski radnici, već su to tražili nemački poslodavci, i podsetio da prednost imaju domaći i evropski radnici.

Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 evra bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritiskaju plate nemačkih radnika na dole - rekao je on.

 
U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj predlog ide u raspravu po odborima, a nakon toga će biti stavljen na konačno glasanje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading