(VIDEO) DODELA SRETENJSKIH ODLIKOVANJA: Priznanja PREMINULIH medicinara primili članovi porodice! Potresno

Autor: Republika

Vesti

15.02.2021

10:00 >> 11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Svečanost je završena izvođenjem pesme "Ovo je Srbija" dečjeg hora "Čarolija".

Nakon dodele odlikovanja medicinskim radnicima, prisutnima se obratila direktorka Kovid-bolnice u Batajnici.

- Izuzena mi je čast što u ime mojih kolega, i onih koji više nisu sa nama budem odlikovana ovakvim priznanjem. Borba sa virusom nije bila laka ni za jednu zemlju na svetu jer ima ulog koji je najveći na svetu, a to su ljudki životi - rekla je Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Emir Kusturica preuzima odlikovanje

- Danas je veliki dan za Srbiju, veliki praznik, danas je dan kada se rađala velika Srbija. Danas smo ponosni na našu prošlost i pretke, i spremni smo da radimo za bolju budućnost. Danas 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, za nas Srbe i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja našeg naroda ma gde on živeo. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za Srbiju, dan koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju našem narodu u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

- Hvala vam svima, Srbija vam ovo neće zaboraviti - rekao je Vučić u početnom obraćanju na svečanosti.

- Istom rodu pripadamo i to niko ne može da nam oduzme. Danas imamo obavezu da kažemo hvala junacima našeg doba. Danas smo ovde da odamo počast ovoj zemlji, ljudima u njoj i našoj budućnosti, kao i strancima koji su uz našu zemlju - kazao je predsednik.

Kome idu odlikovanja

* Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade Ruske Federacije i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

* Vučić je odlikova za Dan državnosti režiser Emir Kusturica, frontmen grupe "Riblja čorba" Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, nedavno otkrivenom u Beogradu. 

* Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su je reditelj Predrag Gaga Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregovića, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikar Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

* Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

* Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Širom zemlje obeležava se Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Premijerka Ana Brnabić govoriće na svečanoj državnoj ceremoniji u Orašcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
sasa

15.02.2021 10:16

Odlikovani su oni ljudi koji su to iskreno i zasluzili, sve cestitke

Suncica

15.02.2021 10:31

Hvala predsednice, srecan nam svima Dan drzavnosti.

Aleksandar

15.02.2021 10:32

Čestitam svima ovako veliki dan. Živela Srbija!

Boris

15.02.2021 10:34

Svako od nagrađenih je dao deo sebe kako bi Srbija danas bila prepoznata u svetu.