Vučić: Zatražili smo da NATO ne smanjuje prisustvo na Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2017

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da snage vojne alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug/NATO
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

- Zamolio sam ga da, ne samo da ne ukidaju snage, već da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji - preneo je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Stoletenbergom, nakon učešća na sastanku Saveta NATO.

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sedištu NATO govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju sa NATO, jer od toga koristi možemo imati i jedni i drugi.

- Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, je od izuzetnog značaja - rekao je Vučić.

Stoltenberg: Snažna Srbija znači više stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a saradnja sa NATO obezbeđuje veću bezbednost Srbiji i njenim partnerima u zapadnoj vojnoj alijansi.

Stoltenberg je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sedištu NATO u Briselu, na zajedničkoj pres konferenciji, kazao da partnerstvo NATO i Srbije napreduje veoma dobro.

On je kazao da je sjajno da vidi jačanje partnerstva na različite načine.
RepublikaFoto: Tanjug/NATO
Ojačali saradnju: Vučić i Stoltenberg

Prema njegovim rečima, nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO.

Podsetio je da postoji mnogo partnera NATO među neutralnim zemljama.

Stoltenberg je izrazio veliko zadovoljstvo što je Srbija ponudila da bude domaćin iduće godine za zajedničke vežbe brzog reagovanja na nepogode.

On je kazao da je završen dobar sastanak Severnoatlatnskog saveta, na kojem je bilo svih 29 saveznika.

- Pozdravljamo činjenicu da možemo da se sastajemo na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja sa NATO može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstvo čini Srbiju bezbednijom i sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike sigurnijim - objasnio je Stoltenberg.
Ukazao je da svake godine ima više od 100 partnerskih aktivnosti sa Srbijom, i da NATO radi i na reformi bezbednosnih institucija Srbije, obučava srpske oficire za mirovne misije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
milos

15.11.2017 18:34

Samo prisustvo NATO snaga na KiM znaci veliki faktor stabilnosti u regionu!

Filip

15.11.2017 18:38

Srbija se bori svim snagama za ono što joj pripada.

bane

16.11.2017 00:12

@Filip - Boricemo se za KIM.Nema predaje

Bojan

15.11.2017 18:48

Neutralnost je najbolje rešenje u zategnutim odnosima dva bloka.