PONOVO PANIKA! Broj obolelih od korone u Srbiji u porastu! Goran Stevanović apeluje da se ne ide u kafane i na zimovanje!

Autor: Republika

Vesti

12.02.2021

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj obolelih od virusa korona raste, a samim tim i potreba za hospitalizacijom, izjavio je danas direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović i najavio da će tokom praznika biti duplirane smene u kovid ambulantama jer se očekuje povećanje pregleda.

RepublikaFoto: printskrin/tanjug

Stevanović se obratio javnosti posle okončanog sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

- Sa ministrom zdravlja procenjivali smo situaciju. U Beogradu se KBC Zvezdara vratila u nekovid sistem, očekujemo povratak KBC Bežanija. Poslednjih dana je u porastu broj obolelih, a slučajevi zahtevaju hospitalizaciju - rekao je Stevanović.

Stevanović smatra zimovanja i boravak u ugostiteljskim objektima kao glavnog krivca za porast obolelih.

- Disciplina u poštovanju mera popušta, sve više pacijenata sa težom kliničkom slikom. Znam da je svima dosta kovida i restriktivnih mera, ali i ljudima u kovid sistemu je svega dosta. Od svih nas zavisi da li ćemo uspeti da se stabilizujemo -  dodao je on.

Ukazao je i na to da sada su kod pacijenata teže kliničke slike sa neizvesnijim ishodom lečenja.

- Ono što nas brine su posledice na duže staze, kada govorimo o kovidu to je do nedelju dana. Primećeno je da jedan broj inficiranih ima konekcije sa slobodnim aktivnostima, zimovanjima, sportskim manifestacijama skijanja, kao i da disciplina popušta - kazao je dr Stevanović.

Apelovao je na sve koji planiraju da provedu predstojeće praznike da se pridržavaju mera. 

Ukazuje na to da prva primljena doza vakcine ne garantuje zaštitu i da je za to potrebna i druga doza.

- Molim vas i apelujem da se maksimalno pred praznike pridržavate mera. Dajmo vremena vakcinaciji da se svi zaštitimo i vratimo normalnom životu - rekao je Stevanović.

 
Navodeći da postoje pacijenti koji su se inficirali posle prve primljene doze, dr Stevanović kaže da tu infekciju nije izazvala vakcina, već da vakcina nije imala dovoljno vremena da deluje i zaštiti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojo

12.02.2021 10:55

Pelcovani su zarazni izvesno vreme.