POSLE GODINA TAVORENJA, DOČEKALI I ONI SVOJIH PET MINUTA! Pomama za nekretninama u ovom gradu u Srbiji! CENE SAMO SKAČU!

Autor: Republika

Vesti

08.02.2021

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baš lepo!

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Posle čitavog niza godina tavorenja, visokogradnja i tržište nekretnina u pirotskom kraju doživljavaju renesansu.

Na atraktivnim lokacijama u gradu - poput Senjaka ili Zapadnog keja - "niču" nove višespratnice u kojima su stanovi unapred rasprodati, a velika potražnja vlada i za kućama, pišu "Novosti".

Stručnjaci i zaposleni u agencijama koje se bave prometom nekretnina podsećaju na to da je slična situacija zabeležena i pre bezmalo pola veka, kada je ovde izgrađen najveći broj stambenih zgrada i kada je Pirot, od balkanske kasabe, najednom doživeo preobražaj u savremeni grad.

Sada je, kažu, potražnja za nekretninama povećana i u selima, što se uglavnom objašnjava aktuelnom epidemiološkom situacijom, ali i povratko penzionera iz drugih delova Srbije u zavičaj, iz kojeg su svojevremeno otišli u potrazi za boljim životom.

Interesovanje je gotovo za trećinu veće nego prethodnih godina, pa su i cene "skočile" za dvadesetak procenata. Kvadrat u novogradnji košta od 650 do 900 evra, dok se stariji stanovi mogu pazariti i za 400 evra, što važi i za kuće. Naravno, najveća je potražnja za novim stanovima u atraktivnim delovima grada, koji se rasprodaju još u fazi izgradnje.

Pirotska realnost je i to da u ovdašnjim selima i po okolnim izletištima ima mnogo donedavno gotovo zaboravljenih vikendica. I, ono što se do prošle godine moglo pazariti budzašto, sada ima svoju cenu, a veliki broj kupaca dolazi iz Beograda, Niša, čitave Vojvodine... Oni kupljene stanove ili vikendice uglavnom plaćaju gotovinom, pa su na ceni i čitava imanja na Staroj planini - u Dojkincima i Toplom dolu - zatim na obalama Zavojskog jezera, ili u okolini sela Vlasi, Sukovo, Temska... U Rudinju su se nedavno pojavili kupci iz - Pančeva.

Načelnik Odeljenja za urbanizam, stambenu i komunalnu delatnost Bojan Pešić tvrdi da tržište nekretnina već godinama postepeno oživljava zato što je Pirot postao atraktivan grad - sa uređenom infrastukturom, mnogobrojnim sportskim objektima, prelepom okolinom... nedaleko od Stare planine i Koridora 10.

 
- Tokom poslednje dve godine, ovde je izdato 15 dozvola za izgradnju stambenih zgrada sa oko 300 stanova, te 65 za izgradnju kuća, ili dogradnju već postojećih objekata - rekao je on.

Kako god bilo, u Pirot i okolinu se po ovom osnovu poslednjih godina "slilo" oko 15 miliona evra. Istine radi, deo te sume je i prihod na ime eksproprijacije za izgradnju već pomenutog koridora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading