PERVEZRIN STRAHUJE ZA NAVALJNOG! On je bio u ruskom zatvoru i otkriva šta čeka opozicionara!

Autor: Republika

Vesti

07.02.2021

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navaljni je na montiranom suđenju izvrgao vlasti podsmehu zato što su ga optužile što se nije javio u skladu sa obavezama uslovne kazne, iako je u to vreme bio u bolnici u Nemačkoj i u komi zbog trovanja nervnim agensom.

RepublikaFoto: youtube.com/BBC News
Aleksej Navaljni

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni osuđen je na tri i po godine zatvora zbog neispunjavanja obaveza uslovne kazne na koju je osuđen 2014. zbog tobožnje prevare francuskog kozmetičkog koncerna "Iv Roše", koji je, međutim, ponovo potvrdio da nikada nije preduzeo pravne korake protiv Navaljnog i da "ne žele da budu zloupotrebljeni u političke svrhe". 

Bilo kako bilo, Navaljni će morati da provede dve godine i osam meseci (pošto mu je u kaznu uračunato 11 meseci koje je proveo u kućnom pritvoru) u ozloglašenom logoru za prinudni rad. Vladimir Pereverzin, nekadašnji direktor u ruskom naftnom koncernu "Jukos", vrlo dobro zna šta čeka Navaljnog, budući da je i sam proveo više od šest godina u Putinovim gulazima i o tome napisao potresnu knjigu ("Matroska tišina - moje godine u Putinovim zatvorima"). Pereverzin danas živi u Berlinu.

- Gladovanje, izrabljivački rad, mučenje, higijenski uslovi nezamislivi u Centralnoj Evropi. Radio sam 20 sati dnevno i duže u radionici u kojoj smo šili uniforme za robijaše i čuvare. Pored toga, pravio sam cigle. To je robovski život - rekao je Pereverzin, a prenosi "Srbija Danas".

Robijaši su izloženi samovolji i tiraniji vođa logora i obaveštajnih službi, a Pereverzinu su, kao političkom zatvoreniku, pretili smrću.

 

Na kraju je vezao nekoliko žileta kako bi sebi rasekao stomak i bio premešten u bolnicu, ali su ga drugi robijaši zaustavili pre nego što je uspeo da izvede poduhvat do kraja.

Perverzin strahuje da će se Navaljnom desiti najgore.

Dodaje, međutim, da je Navaljni jak čovek.

- Zna s čime ima posla. Mora da bude na oprezu, jer će stalno pokušavati da ga provociraju kako bi se pobunio ili reagovao nasilno – kaže Pereverzin.

U prvom intervjuu nakon puštanja iz zatvora u februaru 2012, koji je dao za "Fajnenšel tajms", Perverzin je rekao da mu se život pretvorio u košmar posle hapšenja u decembru 2004.

- Kada kročite kroz kapiju zatvorske kolonije ulazite u tridesete godine prošlog veka - rekao je tada.

Tom prilikom je ispričao da je u početku morao sam da maršira dva sata ti puta dnevno, da se hrana sastojala od bljutave kaše koju bi mu oteli nekoliko sekundi nakon što bi mu je dali. Robijaši su bili zgurani u pretrpanim barakama, a kada bi se pogasila svetla nisu mogli da uđu u WC jer je bio "zatrpan izmetom".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading