Izbor predsednika Visokog kasacionog suda: Udruženje sudija i tužilaca pozvala Visoki savet sudstva sa pojasni proceduru

Autor: Republika

Vesti

01.02.2021

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VSS) da pojasni zakonsku proceduru izbora predsednika Visokog kasacionog suda pojedinim nevladinim organizacijama koje su putem medija zahtevale da se razgovor s jedinim kandidatom učini javno dostupnim za širu javnost.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Foto: Ilustracija

VSS, kako smatra ovo strukovno udruženje, ne sme da dozvoli da se izbor predsednika najvišeg suda u zemlji upodobi očekivanjima dela NVO i pojedinih medija, već jasnoj zakonskoj proceduri, navodi se u saopštenju UST.

Tim nevladinim orgnaizacijama VSS treba da pojasni da se u konkretnom slučaju primenjuju odredbe pravilnika koje propisuju da razgovoru s kandidatom mogu da prisustvuju zainteresovana lica, prema redosledu prijavljivanja Komisiji VSS i da se usmeni razgovor tonski snima.

Zbog toga bi umesto javnih apela po dnevnim novinama, ove NVO trebalo da požure i da se prijave, ako ih razgovor sa kandidatom zaista interesuje.

UST je takođe ukazalo da je procedura izbora predsednika VKS jedna od najsloženijih u srpskom pravosuđu, koja predviđa da Narodnoj skupštini VS S predlaze kandidata, uz pribavljeno mišljenje opšte sedinice Vrhovnog kasacionog suda i nadležnog odbora Narodne skupštine.

Kako je VSS garant nezavisnosti svih sudija, uključujući sudiju VKS Jasminu Vasović, koja je jedini kandiodat za predsedniks tog suda, UST smatra da Savet mora da je zaštiti od insinuacija da je to što je ona jedini kandidat posledica dugogodišnjeg političkog uticaja na pravosudni sistem.

Takođe mora da pojasni javnosti da je Savet taj koji će analizirati njene ocene rada i vrednovati program rada, te da je u pitanju kandidat za predsednika VKS, a ne člana VS S, zbog čega stav kandidata o predstojećim ustavnim promenama nisu kriterijum i merilo za njegovo eventualno predlaganje i izbor.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading