AMBASADA SAD NEGODUJE: Teško shvatiti da niko nije završio u zatvoru

Autor: Tanjug

Vesti

14.11.2017

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je danas da je "teško shvatiti" ishod devetogodišnjeg procesa o paljenju američke Ambasade u kojem nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

RepublikaFoto: Tanjug
On bi da se meša u srpsko pravosuđe: Kajl Skot

- Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu - navodi se u saopštenuju i ističe da oni podržavaju vladavinu prava, ali i da istovremeno traže da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović osuđeni su na šest meseci uslovno, s rokom provere od dve godine

- Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu - navodi se u saopštenju Ambasade. 


Podsećaju da je, prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada. 

- Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju - ističe se u reagovanju Ambasade SAD. 

​Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni od optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično delo, odnosno da su kamenicama gađali ambasadu SAD

U slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu, Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović osuđeni su na šest meseci uslovno, s rokom provere od dve godine. Milan Tomas je osuđen na pet meseci, takođe s rokom provere od dve godine, dok su preostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
bubasvaba

15.11.2017 11:58

KOLIKO STE POBILI BOMBARDOVANJEM SRBIJE I KOLIKO JE OSUDJENO NA ZATVORSKU KAZNU ?????? O CEMU TI PRICAS I SA KOJIM PRAVOM ?????IMAS POZDRAV OD KIM DZON UNA !!!.

Nen

24.12.2018 14:14

Kad vama "zlotvorskim andjelima" bude presudjeno za sva zlodela, onda mozete da postavite to pitanje..