(VIDEO) VELIKI DAN ZA SRBIJU! Svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji: Vučić završio obraćanje rečima Svetog Save

Autor: Republika

Vesti

27.01.2021

18:55 >> 19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečano otvaranje spomenika rodonačelniku srpske države Stefanu Nemanji možete pratiti iz minuta u minut na republilka.rs

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Želim da ovo obraćanje završim rečima Svetog Save - moli Boga za nas Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje nepobedno... Živela Srbija - završio je obraćanje predsednik Vučić. 

- Zahvaljujući predsedniku Dodiku završavamo velike stvari poput ovog spomenika, poput hrama. Zahvaljujem se svima koji učestvovali u izgradnji spomenika Stefanu Nemanji. Dela Rukavišnjikova krase prometne ulice Moskve i mnogih drugih metropola. Ovaj trg će postati najlepši deo grada - rekao je Aleksandar Vučić. 

- Nismo ovde da bilo kome pretimo, da nam je dosta ratova, da praštamo, ali da isto tako nećemo da daozvolimo da nestanemo. Jezik, kultura, tradicija i vera naša, nismo ih ni od koga oteli i nećemo nikome ništa da vraćamo. Niko više neće nikada naterati Srbiju da se odrekne imena. Zato svima onima koji bi da ruše spomenik Stefanu Nemanji i hram Svetog Save poručujem da su oni usidreni ovde i u srcima, tako da ih niko ne može pomeriti - rekao je predsednik Vučić. 

- Danas smo bez našeg patrijrha Irineja. I samo odavde hoću da mu kažem hvala za sve što je uradio za naš narod i što nas je bodrio da radimo važne i istorijske stvari - započeo je obraćanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

RepublikaFoto: Republika
Aleksandar Vučić

Posebno važan trenutak tokom svečanosti je snimak na kom pokojni patrijarh Irinej govori o značaju spomenika...

RepublikaFoto: Republika
Milorad Dodik

- Najvažnije je mir očuvati i učiniti sve da se razvijamo, treba da radimo na tome da budemo deo modernih naroda, ali ne smemo da zaboravimo našu istoriju. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija - rekao je Dodik. 

- Svaki dana nalazim dovoljno ponosa što pripadam srpskom narodu. Danas sam posebno ponosan što sa vama delim ovaj trenutak. Trenutak kada se odaje počast velikom Stefanu Nemanji. Srbi su davno naučili da bez države nema slobode. Spomenik će nadživeti vekove i svedočiti o nameri da se sačuva srpska država. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću i njegovom timu koji su ovo prepoznali kao važno - rekao je Milorad Dodik koji se prvi obratio na svečanosti. 

- Gledajte da vam putevi budu pravi i vaše noge se neće spoticati - samo su neke od reči koje glumac u okviru prigodnog programa izgovara, a sve sa idejom da sa okupjenima predstave misli velikog Stefana Nemanje.

Svečanost je počela filmom o nastajanju spomenika Stefanu Nemanji koji se prikazuje na velikom video bimu na Savskom trgu. Detalje iz biografije Stefana Nemanje, između ostalih, izgovara i glumac Petar Božović.

Svečanost je počela himnom Srbije... 

U tom delu grada sve je blokirano, a spomeniku ne može da se priđe...

Pripadnici policije obezbeđuju svečanost. U tom delu grada, beleže se gužve u saobraćaju. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na Savski trg. Tu je i Milorad Dodik. Njih dvojica su se srdačno pozdravili prilikom susreta.

Prisutna je premijerka Ana Brnabić, a tu je puno sveštenika.

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.

IMPOZANTNO DELO RUSKOG VAJARA

Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak je oko 80 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla spomenika namontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje. Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Dragana

27.01.2021 19:35

Hvala Dodiku sto postuje Srbiju i njene pretke.

Lela

27.01.2021 19:36

Meni lepo izgleda,mislim da je Brograd dobio jod jedno obelezije

Cane

27.01.2021 19:37

Ovo što je urađeno u našem gradu predstavlja istorijsko mesto i veoma važno mesto. Sve pohavle!

Ivana

27.01.2021 19:38

Prvo sto naucimo o srpskoj istoriji su Nemanjici. Danas je veliki dan za Srbiju