IZETBEGOVIĆ: PRIZNAĆEMO KOSOVO!

Autor: Tanjug

Vesti

13.11.2017

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

RepublikaFoto: Tanjug
Bakir Izetbegović

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.
- Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu - rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Da".

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe.

"Napad na Vučića je osramotio Bošnjake"

 

izetbegović priznao je danas za nemački radio Dojče vele da je ružno i za Bošnjake sramotno to što se pre dve godine u Srebrenici dogodilo bivšem premijeru, sada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Izetbegović je takođe rekao da treba okončati istragu o tom događaju, i tarad odnosa dveju država.

- Gospodinu Vučiću u Srebrenici se desila ružna i za Bošnjake sramotna stvar. Ja sam bio domaćin. Osramoćeni smo - rekao je on.

- Ko je to uradio i dokumentacija svega toga... Nije samo u mojim rukama, time treba da se bave agencije... I zarad odnosa dveju država treba završiti taj posao - dodaje Izetbegović.

Podsetio je da je on bio domaćin te komemoracije, ali da nije njegovo da se time bavi, već time, kaže, treba da se bave bezbednosne agencije.

"Moj otac se nije zalagao za ovakvu Bosnu"

Izetbegović je izjavio danas i da Bosna i Hercegovina nije država onakva kakvu bi, kako je rekao, želeli i za kakvu se zalagao njegov otac Alija, ali je ona, pre svega, opstala i ide pravom smeru, ali presporo.

U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije“ i proglasi nezavisnost, Izetbegović za Dojče vele kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji - "braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom".

- Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH? - zapitao je bošnjački član Predsedništva.

- Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Evrope - da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine - je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi - rekao je Izetbegović.

Govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao je da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

- Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti - nadam se politički, a ne vojno - naveo je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (56)

Loading
violeta

13.11.2017 17:47

Ovako sramna izjava bez ikakvog osnova.

Boško

13.11.2017 18:41

@violeta - KiM je deo Srbije sa kojeg god aspekta gledano.

sasa1

14.11.2017 06:23

@violeta - NIko se ovakvom scenariju nije nadao

proda92

13.11.2017 17:54

To pravi prijatelji ne rade! Ko zlo cini, zlo mu se i vraca!