HALO, JE L' TO BRISEL? OPET MI! ĐILAS, SERGEJ I LUTOVAC kontaktirali EU: Žele podršku Zapada za svoje SULUDE IDEJE

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.01.2021

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana uputile su pismo poslanicima Evropskog parlamenta, u kome navode da bi dijalog vlasti i opozicije trebalo da počne što je pre moguće, jer, kako su naveli, veća odlaganja mogu naštetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane, piše Juropijan vestern Balkans (European Western Balkans).

RepublikaFoto: printscreen/N1

Dragan Đilas i Sergej Trifunović

Te stranke su navele da su zabrinute zbog, kako tvrde, nedostatka političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u zemlji, te da da je "situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred".

Uz to u pismu se insistira na tome da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.


- Legitimnost naših zahteva i naše pozicije u dijalogu potvrdila je činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu. Bez smislenog sporazuma sa opozicionim strankama neće biti rešavanja političke krize i povratka demokratije, a samim tim ni perspektive članstva u EU - navele su stranke u pismu.

Opozicija je EP napisala da se predstojeći dijalog najavljuje "u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanju opozicionih napora i inicijativa, kao i brutalnom potiskivanju svih nezavisnih glasova u zemlji", uz zaključaj da bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU”.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading