(VIDEO) Krizni štab se obraća naciji! Kon: Male šanse da izbegnemo novi SOJ KORONAVIRUSA

Autor:

Vesti

15.01.2021

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab održava redovnu konferenciju za novinare u Palati Srbija povodom trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Krizni štab

U poslednja 24 sata u Srbiji na korona virus testirano je 10.961 osoba, od kojih je 1.751 pozitivno, dok je, nažalost, 21 čovek preminuo.

Mere koje i dalje važe su zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, PCR testovi ili karantin od deset dana prilikom ulaska u Srbiju i ograničeno radno vreme, odnosno svi ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 sati, a prodavnice do 21 sat.

I dalje u broju novozaraženih dominira Beograd sa 473 novoobolela, Novi Sad ima 90, Niš 56, svi ostali imaju ispod 50 zaraženih.

Kineska vakcina stiže sutra

U Srbiju će sutra stići prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije Sinofarm (Sinopharm), Takođe, očekuje se da danas ili sutra, stignu i nove količine ruske "Sputnjik V" vakcine.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je rekao danas da su domovi zdravlja u Beogradu spremni za vakcinaciju koja je počela u 10 sati. Sutra počinje vakcinacija u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Kruševcu, Nišu.

Gojković: Želeli smo da ponudimo što više različitih vakcina

Odluka naša je bila da ponudimo građanima što je moguće veći izbor različitih vakcina delom i iz zdravstvenih razloga, rekao je Gojković.

- Svaka vakcina je registrovana u skladu sa zakonima i apsolutno je bezbedna, za to garantuje ALIMS, naša je bila želja da što više ljudi bude vakcinisano i apsolutno je svejedno ko će koju dobiti - navodi Gojković.

- Biće utvrđeno upitnikom da li neko ima određene bolesti, preporučujem svakom da zajedno sa izabranim lekarom ili onim kome veruju donesu odluku o tome koju vakcinu da prime, postoje neke sitne razlike koje će se utvrditi tokom samog razgovora - naveo je Kon o mogućnostima izbora vakcine.

Situacija u Vojvodini je ista kao u ostalim delovima Srbije, dominira Novi Sad sa brojem novozaraženih, u KC ima ispod 200 ležećih pacijenata, rekao je danas Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

- U ostalim gradovima situacija je pod kontrolom. Ali se i dalje moramo pridržavati svih epidemioloških mera. Sutra treba da stigne kontingent kineske vakcine, već je započeta procedura u ALIMS-u o njenoj proveri, očekujemo da ukoliko to bude uspešno i prođe sve pragove do dozvole da ćemo krenuti u nedelju ili ponedeljak sa vakcinacijom. To je treća vakcina u Srbiji - podsetio je Gojković.

Kon: Mere najverovatnije do kraja januara

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je ranije danas da će, uprkos nešto boljoj epidemiološkoj situaciji s korona virusom u prethodnom periodu, mere koje su na snazi ostati nepromenjene najverovatnije do kraja januara.

Kon je rekao da se u Srbiji još beleži veliki broj zaraženih na dnevnom nivou i da se još ne može govoriti o brzom popuštanju mera.

- Još imamo delom nepovoljnu, a delom nestabilnu situaciju, zavisno od dela Srbije. Beograd još ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju - rekao je Kon.

- Teško je verovati da ako se to širi po Evropi, neće doći i kod nas. S druge strane nije nemoguće jer mi jesmo u silasku i imamo vakcinu. Sad, istina je, još uvek ne toliko da možemo masovno da imunizujemo stanovništvo, ali jesmo u nekoj trenutno boljoj situaciji u odnosu na zemlje zapadne Evrope.

Kako kaže, porast broja zaraženih novim sojem korona virusa u Evropi jeste u porastu, ali postoji dobar razlog za to.

- Treba shvatiti da je to njima postbožićna i novogdoišnja posledica, i to je tačno se poklapa sa tim jer im je Božić dve nedelje pre nas. Mi imamo sreću ili je to posledica svega ovoga što smo do sada radili, da nemamo taj porast za sad. Danas je 15. januar, dakle prošlo je 8 dana od Božića, prema tome može da se pojavi u nekih narednih par dana, ali ne verujem da će se to desiti - zaključio je dr Kon.

Broj i dalje visok! 

Nije došlo do porasta broja obolelih, ali je broj i dalje visok, može da se kaže da je nesigurna situacija, povremeno i nepovoljna, ali je daleko od vanredne, smatra epidemiolog Predrag Kon.

- Popuštanje mera nije realno posebno u situaciji kad škole treba da počnu da rade. Nema vidljivog razloga zašto bi se odlagao početak. Početak škole će svakako dovesti do povećanja akutnih respiratornih infekcija, neće biti iznenađenje ako se pojavi i grip, to će nam predstavljati malu poteškoću - kaže Predrag Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading