GRAD BEOGRAD IZGRADIO JOŠ 20 STANOVA ZA SRBE U KOSOVSKOJ MITROVICI! Danas uručeni ključevi! MALIŠANIMA DODATNI POKLON!

Autor: Republika

Vesti

14.01.2021

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da srpske porodice u severnom delu Kosovske Mitrovice, kojima su danas uručeni ključevi stanova, izgrađenih sredstvima Grada Beograda, posle 16 godina konačno mogu da žive u "uslovima dostojnim čoveka".

RepublikaFoto: Grad Beograd

Vesić je za TV Pink rekao da je Grad Beograd u severnom delu Kosovske Mitrovice izgradio dve stambene zgrade sa 40 stanova, namenjenih ugroženim srpskim porodicama raseljenim posle martovskog pogroma 2004.godine, a da će sledeće godine biti izgrađena još jedna zgrada.

Kako je rekao, oko 60 srpskih porodica je 16 godina živelo u sobama samačkog hotela Trepča, sa jednim kupatilom i jednom kuhinjom.

- Sa rukovodstvom Kosovske Mitrovice dogovoreno je da Grad Beograd izgradi 40 stanova. Završili smo drugu zgradu sa 20 stanova, u svaku zgradu uložili smo po 350.000 evra, a ostatak Opština Kosovska Mitrovica i Kancelarija za KiM. Konačno te porodice žive u uslovima dostojnim čoveka - kazao je Vesić.

RepublikaFoto: Grad Beograd

On je kazao da se danas otvara i park u centru severne Kosovske Mitrovice, izgrađen sredstvima Grada Beograda, sa dečijim igralištima, startnim stazama, rekvizitima.

- Sve što imaju deca u Beogradu u parkovima, imaće i deca u Kosovskoj Mitrovici - rekao je Vesić.

Podsetio je da su mu prištinske vlasti u novembru prošle godine zabranile da uđe na KiM i ponovio da je to bio pokušaj da se spreči da srpska deca u Kosovskoj Mitrovici dobiju igralište, a srpske porodoce stanove.

- Nisu u tome uspeli, završili smo zgradu i igralište, ta deca će imati perspektivu, na tom igralištu igraće se i srpska i albanska deca, ne pravimo igrališta po nacionalnoj osnovi kao vlasti u Prištini - rekao je Vesić.

RepublikaFoto: Grad Beograd

Priština je kao razlog zabrane Vesiću da uđe na KiM navela ''opasnost po bezbedost'', a Vesić kaže da je pravi razlog bila želja Prištine da spreči da Beograd sarađuje sa Kosovskom Mitrovici i da se potpiše sporazum o bratimljenju dva grada, što je, ističe, suprotno svim dogovorima postignutim u Briselu.

- U EU se promoviše saradnja između gradova, ovo je bio bedan pokušaj Prištine, koja nije tim porodicama izgradila stanove, njihov cilj je da Srba ne bude na KiM, a naš da im poboljšamo uslove života - rekao je Vesić.

 

 

Naglasio je da će se nastaviti ulaganja u srpske sredine na KiM i podsetio da je predsednik Srbije najavio izgradnju nove bolnice u Gračanici.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading