SPAS U ZADNJI ČAS: Vlada novim subvencijama SPASILA privednu granu pokošenu koronom

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.01.2021

17:21

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Program rasporeda i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini, a ministarka Tatjana Matić je pozdravila tu odluku, ocenivši da je značajna za oporavak i dalji razvoj turističkog centra u Srbiji.

Tanjug/S. MILJEVIĆ
Vlada Srbije (Arhiva)

Matić je, kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, istakla da su ulaganja u infrastrukturu, promociju i edukacije ključni, ne samo za oporavak, već i za ubrzanu reformu turističkog sektora u postpandemijskom periodu.

Ona je napomenula da je jedan od osnovnih ciljeva Programa promocija i unapređenje kvaliteta turističkih proizvoda, turističkih destinacija, kao i unapređenje receptivno turističko-ugostiteljske ponude.


Ciljevi su i uspostavljanje regionalne ravnoteže turističkog prometa i sistema praćenja ostvarenih rezultata u turizmu, uspostavljanje sistema podsticaja za "green field" investicije, uspostavljanje sistema za razvoj i održivost autentičnih turističkih destinacija putem integracije turizma u lokalnim zajednicama - rekla je Matić.

Prema njenim rečima, svakako su u fokusu razvoj infrastrukture, zaštita životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa u turističkim prostorima, odnosno lokalni i regionalni rast konkurentnosti i kvaliteta u turizmu.
 

 

Programom su predviđeni podsticaji za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama u iznosu od 600 miliona i 500 hiljada dinara, a za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu, u iznosu od 105 miliona dinara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije čiji su osnivači Vlada, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, a koja nisu indirektni korisnici budžeta, dok za projekte promocije, treninga i edukacije u turizmu pored navedenih, pravo ostvaruju i nevladine organizacije i neprofitne institucije za razvoj turizma.

 

 

 

Komentari (0)

Loading