"BEOGRAD JE SVETSKA METROPOLA": Filip i Danica Karađorđević progovorili o POVRATKU u Srbiju!

Autor:

Vesti

06.01.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prinčevski par Danica i Filip Karađorđević kažu da 2020. jeste obeležila pandemija koronavirusa, koja je promenila svet i način života. Ali oni će je pamtiti i po tome što su posle zajedničkog života u Londonu ostvarili dugogodišnju želju, i to baš na Vidovdan, kad su se sa sinom Stefanom doselili u Beograd, pošto Srbiju vide kao svoj dom.

RepublikaFoto: Tanjug/Privatna arhiva
Filip i Danica Karađorđević

Filip tvrdi da nema političke ambicije, a Danica poručuje da će biti posvećeni projektima promocije i zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa.

Zašto ste odlučili da se iz Londona preselite u Beograd?

Filip: Danica i ja smo još od venčanja planirali da se doselimo u Srbiju. Prirodno je da živimo tamo gde pripadamo, gde su naši koreni i među svojim narodom. Imamo dosta planova i projekte na kojima uveliko radimo. Želimo da svojim primerom pokušamo da utičemo na društvo, fokusirani na razvoj u održivom smeru, da radimo na očuvanju kulturne baštine, kao i na drugim značajnim projektima za koje smatramo da će biti od koristi za razvoj našeg društva.

Šta to srpsku prestonicu izdvaja od svetskih metropola?

Danica: Beograd je grad koji neprestano teži da se približi svetskoj umetničkoj sceni i kroz razne evropske uzore raste broj kulturnih dešavanja, umetničkih manifestacija i događaja koji govore o novoj dinamici koja je apsolutno pohvalna. Živela sam i školovala se u Parizu i Londonu. Rođena sam u Beogradu, za koji sam bila vezana od detinjstva, i za mene je Beograd uvek bio i ostaće velika ljubav. Iako je u Beogradu zastupljen jedan poseban odnos prema životnom stilu, Beograd raste i dobija fizionomiju velikih svetskih metropola.

Živite li prinčevskim životom ili kao obični mladi ljudi?
Filip:
Svojim životom i radom u Beogradu trudićemo se da budemo primer i da pružimo podstrek mladim ljudima koji imaju želju da se vrate i znanje i iskustvo koje su stekli u svetu prenesu u Srbiju. Jedino tako naša zemlja može da postane ekonomski jaka i stabilna, kako i dolikuje jednom narodu s ovako velikom kulturom i tradicijom. Razvio sam dobru poslovnu karijeru, koja mi omogućava da nastavim da radim bilo gde u svetu i koristim tu mogućnost da radim upravo u našoj zemlji. Godinama radim kao finansijski analitičar u jednoj od najvećih svetskih firmi, koja se bavi investicionim bankarstvom, upravljanjem imovinom i drugim finansijskim uslugama, pre svega sa institucionalnim klijentima.
Danica: Moja umetnost i sve ono što radim takođe nisu uslovljeni državom ili gradom u kom živimo, čak, moram priznati, posebno sam inspirisana otkad smo se doselili u Srbiju. Umetnički atelje mog oca me uvek posebno nadahnjuje jer sam upravo u tom prostoru još kao dete provodila najdivnije trenutke sa roditeljima, Bebom i Ciletom (Marinkovićem, poznati slikar, prim. aut.). U svakom slučaju, živimo mirnim životom u centru Beograda. Naš Stefan ide u vrtić s vršnjacima nedaleko od našeg stana, tako da se svakodnevno srećemo i komuniciramo sa sugrađanima.

Čestitka Danice i Filipa građanima Srbije

Svim građanima Srbije i svim našim sunarodnicima u regionu i svetu želimo, pre svega, dobro zdravlje u novoj godini. Tokom prethodne godine naučili smo da je dobro zdravlje najvrednije što može imati svaki čovek. Uz zdravlje, da budu srećni i složni sa svojim najmilijima. Takođe, da Srbija tokom 2021. uspešno i na zadovoljstvo svih njenih građana prevaziđe teške izazove koji nam predstoje, da čuvamo ugled i dostojanstvo naše države i njenih građana i da živimo u miru.

Imate li političke ambicije?

Filip: U Srbiju se nisam vratio da bih se politički angažovao i bavio se politikom. Nemam takvih ambicija i ne bih voleo da me iko posmatra kroz tu prizmu. To nije moj posao i to nije moja dužnost. Kao što ne bih voleo ni da moje ime bilo ko koristi u dnevnopolitičke svrhe ili nekakvu ličnu promociju. Karađorđevići su uvek poštovali narodnu volju, poštovali su otadžbinu i tako će biti u budućnosti. Svako od nas je pozvan da služi državi i svom narodu, bio on princ, predsednik države, policajac, lekar, ratar... To je i dužnost i obaveza.
Danica: Imamo velike planove koji se odnose na promovisanje i podršku projektima društvenog, ekonomskog i ekološkog održivog razvoja, kao i projekte promocije i zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa, unapređenje svesti o potrebi očuvanja i razvoja vrednosti kulturne baštine, tradicije i umetnosti Srbije. To su samo neki od dugoročnih ciljeva na kojima radimo i trudimo se da svojim znanjem, kontaktima i ljubavlju pomognemo našoj zemlji i narodu koliko god je u našoj moći.

Kako ocenjujete 2020. i šta očekujete od 2021?
Filip
: Ovu 2020. obeležila je pandemija koronavirusa, koja nam je svima promenila život. Svakako, od 2021. očekujemo globalno ozdravljenje i, kada se pandemija okonča, moramo se potruditi da se ne ponavljaju greške iz prošlosti. Svet ne može nastaviti da ide stazom nejedinstva i funkcioniše u sistemu koji naglašava profit nad svim drugim. I to mora biti u fokusu svih nas. Ako budemo koračali tim putem, to će biti pobeda ne samo nad koronavirusom nego i nad svim krizama koje bi mogle da pogode čovečanstvo u ovom veku. Kada sve ovo prođe, biće jasnije koliko smo produktivno i smisleno potrošili dragoceno vreme koje sada imamo. Optimista sam i verujem da ćemo iz svih ovih problema izaći kao mudriji i bolji ljudi.

Praznične čarolije u krugu porodice

Kako obeležavate praznike?
Danica:
To su dani koje tradicionalno provodimo u krugu porodice i posebno im se radujem otkad se rodio naš sin Stefan, koji svojom dečjom radošću doprinosi prazničnoj čaroliji. Trudimo se da sve svoje slobodno vreme provodimo zajedno i uživamo u svakom trenutku Stefanovog razvoja. S njim su Nova godina i Božić dobili poseban smisao i draž, posebno ove godine, kada smo se vratili u Srbiju, gde ćemo i provesti praznike. Pred Novu godinu kitimo jelku, na Badnji dan Filipa i Stefana očekuje odlazak po badnjak, potom idemo zajedno na paljenje badnjaka, lomljenje česnice za Božić... To su sve divni običaji i tradicija s kojom upoznajemo i na koju navikavamo našeg Stefana i svi ti sadržaji i običaji u ovo doba godine nas čine posebno srećnim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading