POBEGAO SAM IZ MRTVAČKOG SANDUKA

Vesti

10.11.2017

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je otkriveno da imam sedam metastaza, lekari su me otpisali, a i ja sam izgubio veru da mogu da savladam tešku bolest. Bio sam praktično u mrtvačkom sanduku. Ipak, pobedio sam i evo me danas živog...

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Sava Pilipović

Ovako ispovest za Srpski telegraf počinje Savo Pilipović (46) iz Zemuna, koji je eksperimentalnim lečenjem u Nemačkoj pobedio maligni melanom, najteži oblik raka kože.

SMRT BRATA

Savin brat od tetke preminuo je od melanoma 1999, što je za njega bila velika trauma, posle koje se javio strah.

- Bio sam strašno vezan za njega. Tada sam počeo drugačije da živim. Imao sam mnogo mladeža i svetlu kožu, znao sam da postoji genetska predispozicija za melanom. Išao sam redovno na kontrole i radio samopreglede. Problem je, međutim, napravio mladež na glavi, ispod kose, i bilo ga je teško uočiti. U martu 2012. dijagnostikovan mi je melanom. Počeo sam da se lečim na VMA, ali su mi u decembru 2013. dijagnostikovali prve metastaze - priča Savo.

Uskoro, kaže naš sagovornik drhtavim glasom, otkrivaju mu metastaze na takozvanim udaljenim organima, na čak sedam mesta.

- Skener je pokazao da imam metastaze na kostima, pršljenu, rebru, plućima, nadbubrežnoj žlezdi i dve u grudima. Bio sam potpuno otpisan. Bez nade za izlečenje. Potonuo sam i izgubio veru, bio sam bukvalno mrtav čovek. Spasla me je dermatolog prof. dr Lidija Kandolf Sekulović sa VMA kada je predložila da odem u Tibingen i tamo učestvujem u kliničkoj studiji ispitivanja novog leka, odnosno da uzimam terapiju u eksperimentalnoj fazi.

VELIKI PREOKRET

Na veliku sreću Save, njegove supruge i sina, lek se pokazao kao spasonosan.

- Samo nekoliko meseci posle primanja terapije, skener je pokazao povlačenje metastaza. To je bilo čudo. Bio sam dobro do kraja 2014, kada je opet došlo do progresije bolesti. Pojavile su se metastaze na nadbubrežnoj žlezdi. Usledila je operacija, a onda novi lek iste kliničke studije, koji sam počeo da uzimam u proleće 2015, i pijem ga i danas. Osećam se dobro, bavim se sportom, vozim bicikl, odlazim u teretanu - pobedonosno priča Savo, koji putuje u Nemačku jednom mesečno zbog kontrole i lekova.

Tokom lečenja prešao je, kaže, na vegansku ishranu i počeo da odlazi u crkvu.

- Uzimam terapiju interferona svakog jutra i večeri. Ne jedem meso, ne pijem alkohol, ne pušim. Priznajem da sam bio ateista, ali sada redovno idem u crkvu - zaključuje Savo, koji je i predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading