Brnabić okupila ministre u Skupštini Srbije: Evropski napredak Srbije zavisi od normalizacije situacije sa Kosovom

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

28.12.2020

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Branbić

Sednici prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i više ministara, Jadranka Joksimović, Gordana Čomić, Nikola Selaković i Maja Popović.

U Skupštinu Srbije došli su i predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Nacionalnog konventa.


Predsednica Odbora za evropske integracije i poslanica SVM Elvira Kovač rekla je na sednici da se u prvom pasusu izveštaja EK o napretku Srbije navodi da će tempo pregovora Srbije i Evropske unije zavisiti od napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, uz ocenu da napredak u vladavini prava nije tako brz i efikasan kao što se moglo očekivati.

Ona je dodala da EK ukazuje da Srbija mora da produbi i ubrza reforme u toj oblasti, u kojoj se, između ostalog, nalazi i sloboda medija i reforma pravosuđa.

- Dobra vest je da se 43 puta na 66 strana pominje izraz ''paket proširenja'', a ranije se koristio izraz perspektiva pridruživanja - rekla je Kovač i primetila da se vladavina prava pominje 39 puta na 66 stranica.

Takođe, napominje da u izveštaju stoji da je sveobuhvatan sporazum sa Kosovom hitan i presudan da bi i Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.


Kovač je kazala i da će u novoj metodologiji fundamentalna poglavlja imati još važniju ulogu, kao i da predviđa nazadovanje ukoliko se reforme ne sprovode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading