ŽESTOKA RASPRAVA U SKUPŠTINI SRBIJE: Fajt zbog plata!

Autor:

Vesti

24.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik parlamenta ukazao na nelogičnosti u visini primanja državnih službenika, na šta mu je Marija Obradović odgovorila da nju, za razliku od Dačića, visina plate ne zanima.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić (SPS) i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović (SNS) imali su žestok okršaj polemišući u parlamentu o platama funkcionera, a u raspravi je bilo i sitnih političkih provokacija.

MOLIO I RUŽIĆA

Poslanici su, naime, raspravljali o tome da se uvođenje platnih razreda odloži za 1. januar 2022. godine, a Obradovićeva je u završnom obraćanju objasnila da se od reforme i uvođenja platnih razreda nije odustalo. Ministarka je navela da je država najveći poslodavac i da je zbog toga važan set zakona koji je pred poslanicima, te da će se za godinu dana, za koliko se primena odlaže, intenzivirati sastanci sa svim delovima javnog sektora.

- Ako želimo da zadržimo najkvalitetnije, potreban nam je pravedan način vrednovanja, a na tome ćemo raditi - rekla je Obradovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Obradović

Na to je reagovao predsedavajući Dačić, koji je, kao, kako je rekao, dugogodišnji političar, zamolio ministarku, što je tražio i od prethodnog ministra i partijskog druga Branka Ružića, da ispravi nelogičnosti kada je visina plata u pitanju.

Upitao je kakva je to logika da, recimo, pomoćnik generalnog sekretara Skupštine ima veću platu od poslanika ili predsednika, ili da pomoćnici ministra ili šefovi kabineta imaju veće plate od ministara.

IRONIČNA MARIJA

- Nije to logično. Verujte svojim očima i menjajte zakone. Uvek je tako bilo. Nikad se ništa nije smelo. Imate sad podršku za tako nešto. Evo, pomoćnik generalnog sekretara (Skupštine) ima 130.000 dinara platu. Koliku vi platu poslanici imate - pitao je Dačić.

Takođe je naveo da je potpuno neverovatno da šefovi nezavisnih tela imaju nekoliko puta veće plate od predsednika Republike.

Obradovićeva je pomalo ironično odgovorila da je pokrenuo zanimljivu temu "kojoj se novinari raduju". Dodala je da joj je, kao mladoj ministarki, čast što je član Vlade i da za nju finansijska nadoknada nije nikakav prioritet, ali je u tom smislu, kaže, možda jedna od retkih.

- Kada budem dovoljno dugo u izvršnoj vlasti, kao vi, možda ću drugačije razmišljati - rekla je Obradovićeva.

Fiskalni savet kao primer

U jednom trenutku Dačić je rekao ministarki da on nije pokrenuo temu platnih razreda, već je ona predložila zakone koji se tiču plata i pojasnio da sve što govori, ne govori zbog para, već zbog integriteta funkcija.

- Hajde onda idući put da se kandidujemo za predsednika Fiskalnog saveta ili pomoćnika sekretara. Ja vam govorim o nelogičnostima - rekao je Dačić.

POREĐENJE PLATA

pomoćnik generalnog sekretara Skupštine

130.000

predsednik Skupštine

115.632

predsednik Srbije

144.540

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading