REPUBLIKA IZDVAJA! BEZ DILEME: Ovo su TRI KLJUČNA POLITIČKA događaja u 2020. godini!

Autor: Aleksandar ADAMOVIĆ

Vesti

31.12.2020

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako bi 2020. godinu trebalo opisati u dve reči, onda su to svakako - pandemija koronavirusa. Međutim, na političkoj sceni Srbije dogodile su se i druge važne stvari, koje su zbog pandemije ostale donekle ispod radara javnosti i medija.

Foto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/AP/ilustracija
Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa je značajno uticala na stagniranje ekonomskog razvoja svih zemalja tako da su i one najbogatije osetile značajan udarac, a kamoli zemlje sa daleko manjom BDP-om. Iako se mnogima činilo da će Srbija pokleknuti, i da bez velike pomoći Evropske unije kao i Rusije i Kine ne može da pregura krizu, mnogi su se iznenadili pozitivnim ishodom.

U godini za nama vlast koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić zabeležila je značajne rezultate.

Srbija u dobroj meri odoleva epidemiji virusa korona, postali smo najjača ekonomski razvijena zemlja u regionu, vojna industrija napreduje, postignut je značajan sporazum između Beograda i Prištine u Vašingtonu, grade se putevi, otvaraju fabrike, nove bolnice u rekordnom roku te je tako i zabeležen novi broj radnih mesta.

Svakako, pažnju veliku treba dodati i "Mini šengenu" koji će Srbiji značajno doneti boljitak. A novina ima i u novoj vladi, po prvi put u istoriji polovinu iste sačinjavaju žene.

 

 

 

Izbori 2020. godine

U jeku epidemije kada je Srbija u odnosu na ceo svet beležila značajno manji broj obolelih od koronavirusa 21. juna održani su parlamentarni izbori za novu vladu.

Građani srbije imali su priliku da izađu na biračka mesta i svojim glasom ili daju podršku aktuelnoj vlasti ili nekima drugim od ponuđenh kandidata.

Ubrzo su proglašeni i zvanični rezultati, a Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem ostvarila je istorijski uspeh. Građani su rekli, svoje, naprednjaci su osvojili 60.68% ili 189 mandata.

Rezultati izbora u 2020. godini

  • Aleksandar Vučić – Za našu decu 60.68% ili 189 mandata
  • Ivica Dačić – SPS, JS – Dragan Marković Palma 10.35% ili  32 mandata
  • Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju 3.86% ili  12 mandata
  • Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković 2.63% ili  0 mandata
  • SUVERENISTI 2.32% ili 0 mandata
  • METLA 2020 2.25% ili  0 mandata
  • Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István 2.24% ili  9 mandata
  • Dr Vojislav Šešelj - SRS 2.07% ili  0 mandata
  • SERGEJ TRIFUNOVIĆ – POKRET SLOBODNIH GRAĐANA 1.60% ili  0 mandata
  • Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici 1.45% ili  0 mandata
  • Zdravo da pobedi 1.05% ili  0 mandata
  • Ujedinjena demokratska Srbija 0.96% ili  0 mandata
  • Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – SPP – DPM 0.90% ili  3 mandata
  • ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE 0.80% ili  3 mandata
  • POKRET LEVIJATAN – ŽIVIM ZA SRBIJU 0.71% ili  0 mandata
  • SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin 0.65% ili  2 mandata
  • Grupa građana: 1 od 5 miliona 0.64% ili  0 mandata
  • Čedomir Jovanović – KOALICIJA ZA MIR 0.32% ili  0 mandata
  • NEK MASKE PADNU – Zelena stranka – Nova stranka 0.25% ili  0 mandata
  • NARODNI BLOK – Velimir Ilić – general Momir Stojanović 0.25% ili  0 mandata
  • RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ 0.20% ili  0 mandata

IZLAZNOST 50.32%

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Nova vlada

Nakon tri meseca od održavanja izbora Srbija je dobila novu vladu, za predsednicu izabrana je aktuelna premijerka Ana Brnabić, među ministrima je došlo do blage rokade na pozicijama, a mnoge je iznenadila odluka da su se pored socijalista kao vernih koalicionih partnera pridružili i ljudi iz SPAS-a, koje predvodi nekadašnji vaterpolista i prvi čovek opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Polaganje zakletve

U istoriji Srbije ovo je prva vlada inače, koju sačinjava 50% žena, a mnogima je zapalo i za oko da Ivica Dačić koji je do sada bio ministar spoljnih poslova, u novom mandatu obavljaće fuknciju predsednika Skuštine Srbije.

Funkcije su zadržali i Siniša Mali - ekonomija, kao i Zlatibor Lončar koji će i dalje biti zadužen za zdravstvo.

Mesta su zamenili Nebojša Stefanović koji je sada određen za vojsku dok je na njegovo mesto došao Aleksandar Vulin, i on će predvoditi policiju. Novo lice u ministarskim klupama je doskorašnja zamenica direktora instituta "Batut", Darija Kisić Tepavčević i ona će biti odgovorna za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan
Ana Brnabić i Ivica Dačić

Vašingtonski sporazum

Nešto više od decenije ima kako je tzv.Kosovo proglasilo nezavisnost. Od tog momenta pritisci na vlast u Srbiji dolaze sa svih strana. Albanci lobiraju kod mnogih država priznanje, nekadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uradio je veliki posao nagovorivši pojedine zemlje o povlačenju priznanja, i kako se čini ovoj igri nema kraja.

Velikim naporima predsednik Vučić je izložen svakoga dana, a kao jedino i prihvtljivo rešenje za mir u regionu jeste sporazum i to mirovni koji je 4.septermbra ove godine potpisan u Vašingtonu a kome je kumovao predsednik Amerike Donald Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Pored ekonomskih pitanja u sporazumu nije bilo međusobnog priznanja kako su mnogi nagoveštavali, a nakon svečane ceremonije, kojoj je prisustvovao državni vrh SAD, usledile su čestitke i jednoj i drugoj strani, što lično, ali i preko drušvenih mreža.

O ovom događaju izvestili su gotovo svi svetski mediji.

Mnogi su se pitali šta je potpisano u Ovalnom kabinetu Donalda Trampa. Elem, Priština je pristala da godinu dana ne traži članstvo u međunarodnim organizacijama, Beograd da isto toliko ne vodi kampanju za povlačenje priznanja, potpisano je takođe i međusobno poštovanje slobode veroispovesti i zaštite verskih objekata, u Kosovskom tzv.Kosovo i Izrael pristaju na međusobno priznanje, u srpskom Beograd pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu, a do 1. jula 2021. i ambasadu. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Potpisivanje sporazuma

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading